Geen azc in Geldermalsen

Foto: ANP

’Onvoldoende draagvlak onder inwoners’

 

GELDERMALSEN – Er komt geen asielzoekerscentrum in Geldermalsen. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad vindt het geen goed idee om asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring van bijna alle fracties. Volgens de lokale volksvertegenwoordigers is er onvoldoende draagvlak onder de inwoners van Geldermalsen.

In december braken er rellen uit tijdens de behandeling van een plan voor een groot asielzoekerscentrum. Enkele relschoppers zijn inmiddels veroordeeld tot een celstraf.

Eind deze maand spreekt de gemeenteraad van Geldermalsen opnieuw over opvang van asielzoekers. Voor deze vergadering zijn al protesten aangekondigd.

In de regio Rivierenland hebben alle gemeenten de opdracht gekregen om asielzoekerscentra te openen. De lokale politiek in Geldermalsen ziet daar dus geen heil in. De fracties stellen wel voor om buurgemeenten te helpen.

Van alle politieke partijen tekende alleen D66 niet mee. „We zijn ervan overtuigd dat er wel degelijk draagvlak voor een kleinschalige oplossing bestaat”, schrijven de democraten in een verklaring.

Dat een meerderheid tegen de komst van een azc is laat volgens D66 zien ‘hoe kwetsbaar de lokale democratie is.’ De fractie vindt ook dat de indruk wordt gewekt dat de politiek zwicht voor geweld.