Geen zin in een knuffel bij de begroeting? Zo ontwijk je ‘m

Drie zoenen, eentje maar, of toch maar een knuffel? De afgelopen jaren kiezen we steeds vaker voor dat laatste, zeggen etiquette-experts. En dat levert flink wat problemen op. “Veel mensen houden gewoon niet van knuffelen, en er is niets zo ongemakkelijk als een botsing tijdens de begroeting.” Hoe kom je de begroeting zonder kleerscheuren door?

De Amerikaanse komiek Jerry Seinfeld is er duidelijk over: knuffelen is niets voor hem. Toen zangeres Kesha hem wilde knuffelen, moest Seinfeld haar maar liefst drie keer afwijzen voordat de boodschap aankwam. Tegen de verslaggever die het allemaal zag gebeuren zei hij: “Ik weet niet eens wie dat is!”

Overgewaaide knuffel

Sociaal psychologe en etiquette-expert Beatrijs Ritsema geeft Seinfeld groot gelijk. “Ik vind drie zoenen al een gedoe, want ik ben heel afstandelijk”, zegt ze. “Knuffelen doe je hooguit met heel intieme vrienden. Verder moet iedereen z’n handen thuishouden. Aan mijn lijf geen polonaise.”

Toch wint de knuffel aan populariteit. Lichaamstaaldeskundige Frank van Marwijk: “Jongeren zien in de Amerikaanse media dat mensen elkaar veel knuffelen. Dat nemen ze van elkaar over.”

Zo begroet je mensen in andere landen:

  • In Frankrijk geef je één kus op de linkerwang, de ‘bise’.
  • In Italië, Spanje en andere delen van Europa zijn twee zoenen de norm. Eerst op de rechterwang, en dan links.
  • Als je bij onze oosterburen op bezoek gaat, geef je maar één kus, op de linkerwang.
  • Engelsen kun je het best een hand geven.
  • In Nieuw-Zeeland doen ze het echt anders, daar begroeten de Maori elkaar door hun neus zachtjes tegen elkaar aan te botsen.
  • Probeer in Oost-Aziatische landen niet te zoenen, dat is daar ongebruikelijk. In Japan is het normaal om te buigen, maar buitenlanders krijgen er steeds vaker een hand.

“Je ziet dat we elkaar daardoor meer aanraken dan vroeger. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen knuffelen fijn vindt, het is denk ik afhankelijk van je leeftijd en de norm waarmee je bent opgegroeid”, zegt Van Marwijk. Daarnaast is zo’n knuffel ook best intiem, kaart trainer zakelijke etiquette Lilian Woltering aan. “Het is lichamelijk contact, en voor vrouwen zijn het toch je borsten die je tegen iemand aanduwt. Dat doen we alleen bij heel goede vrienden, maar niet bij kennissen. Zoiets hoef je echt niet tegen je zin in te doen.”

De beste manier om een knuffel te ontwijken is door gewoon je hand uit te steken, zegt ze. “Pak de leiding tijdens een begroeting, de ander moet dan volgen.” En andere mensen voelen vaak ook wel aan of je wil knuffelen of liever een hand wil geven, zegt Van Marwijk. “Op straat loop je ook bijna nooit tegen iemand aan, we kunnen elkaars lichaamstaal heel goed interpreteren. Dus door afstand te houden, maak je iemand gemakkelijk duidelijk dat je een hand wil geven.”

Praatje maken

Om het risico op misverstanden nog verder in te perken, kun je ook een praatje maken terwijl je je hand uitsteekt, zegt Ritsema. “Zeg iets over hoe druk het was op de weg, of over het weer. De ander moet dan antwoord geven en heeft daardoor geen kans meer om je te knuffelen of te zoenen.”

“Toch is er altijd die oom die je bij je schouders pakt en je echt niet laat gaan”, zegt Woltering. “Dan is er echt geen ontkomen aan. Onderga het dan gewoon, en wacht tot de storm voorbij is. Als je weet dat die oom het altijd zo doet kun je het de volgende keer met humor oplossen, door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Nou oom, leuk om je weer te zien, maar ik geef je even alleen een hand!’