Geleens lid van Satudarah opnieuw vastgezet

Een 34-jarig lid van motorclub Satudarah uit Geleen is weer vastgezet op last van het gerechtshof in Den Bosch. Het Openbaar Ministerie had beroep aangetekend tegen zijn vrijlating.

De rechtbank had zijn voorarrest begin februari geschorst. Dat gebeurde omdat heimelijk gemaakte beeld- en geluidsopnames onvoldoende zouden aantonen dat deze verdachte bij een gesprek aanwezig was waarbij een vermeend slachtoffer werd mishandeld en anderszins onder druk gezet.

Aantoonbaar
Volgens advocaat Peer Szymko­wiak blijkt uit de beelden dat zijn ­cliënt daar aantoonbaar niet bij was. “Maar de raadkamer van het hof heeft de beelden niet eens willen bekijken”, zegt hij. “Terwijl ik daarmee de onschuld van mijn cliënt kan aantonen. Hij heeft de ruimte meerdere malen verlaten. Juist op die momenten zou hij zich volgens de politie actief bemoeid hebben met de afpersing. Dat wilde ik het hof laten zien, maar dat had geen interesse in de beelden. Er is geen sprake van medeplegen van afpersing door mijn cliënt.”

Gefilmd
In 2017 hebben politie en justitie 28 bijeenkomsten van Satudarah in het Molukse gemeenschapshuis Merpati in Geleen afgeluisterd en gefilmd. Onder meer op basis van deze opnames werden tien verdachten aangehouden, die sinds gisteren weer alle tien vastzitten. Vijf werden aangehouden tijdens een grote actie op 6 december 2017. Zij staan komende woensdag voor de rechtbank in Roermond tijdens een pro-formazitting. Voor de anderen staat een zitting (eveneens pro forma) gepland op 4 mei.