Gevangenis Vught wil corona buiten de deur houden en realiseert ‘handenwasstraat’

VUGHT – In de ontvangstruimte van de Vughtse gevangenis is een ‘handenwasstraat’ gerealiseerd in strijd tegen corona. Iedereen die de PI Vught binnenkomt, moet voortaan verplicht zijn of haar handen wassen.

Volgens plaatsvervangend directeur Yola Wanders wordt er alles aan gedaan om het coronavirus buiten de Vughtse gevangenis te houden. Tot nu toe zijn in Vught geen coronabesmettingen vastgesteld. Dat geldt wel voor de PI De Schie waar een gedetineerde besmet is met het COVID-19 virus en drie tbs-gestelden in de Oostvaarderskliniek en de Rooyse Wissel.

Handen spelen een belangrijke rol bij de overdracht van virussen. Er wordt dan ook hard gewerkt aan een ‘handenwasstraat’. Iedereen die straks de PI Vught in komt moet verplicht handen wassen. Kranen werken middels een sensor. Alles om het coronavirus buiten de deur te houden.

View image on Twitter

Ook de ‘coronamaatregelen’ in gevangenissen zijn tot en met 28 april verlengd. Zo mogen gedetineerden geen bezoek meer ontvangen, krijgen ze geen verlof, gaan ze zo min mogelijk naar rechtbanken en krijgen ze een aangepast dagprogramma. Advocaten worden wel toegelaten. Als troost mogen de gevangenen vaker bellen, krijgen ze extra beltegoed en mogen eventueel een tablet gebruiken.

Iedere gevangenis afzonderlijk ontplooit initiatieven om de situatie beheersbaar en veilig te houden. ,,Handen spelen een belangrijke rol bij de overdracht van virussen”, verklaart Wanders de keuze voor de ‘wasstraat’.

Geen noemenswaardige incidenten of ongeregeldheden

Tot nu toe hebben de maatregelen volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen niet geleid tot noemenswaardige incidenten of ongeregeldheden. ,,Ik ben enorm trots op de manier waarop het personeel van DJI zich de afgelopen tijd heeft aangepast aan de veranderde omstandigheden. Natuurlijk zijn er bij personeel en justitiabelen, net als in de rest van Nederland, zorgen over hun gezondheid. Dat is heel begrijpelijk. Maar de maatregelen die we nemen zijn juist bedoeld om de gezondheid en veiligheid in onze inrichtingen te waarborgen”, aldus Gerard Bakker, hoofddirecteur van DJI.