Gevel uit flat Groningen geblazen door explosie: twee gewonden

Een gasexplosie heeft vrijdagavond een groot gat geslagen in de gevel van een appartement in Groningen. Brandweerwoordvoerder Matthijs Noordhoff zegt dat er twee gewonden zijn gevallen. ,,Zij zijn naar het ziekenhuis overgebracht, maar de verwondingen lijken mee te vallen.”
Wouter Bessels 01-05-20, 21:17 Laatste update: 21:59

4

Na de explosie ontruimde de brandweer het gebouw. ,,De bewoners van ongeveer veertig appartementen hebben tijdelijk hun woning moeten verlaten”, zegt Noordhoff.
,,Van sommige appartementen hebben we de deuren moeten forceren om de bewoners tijdelijk te kunnen evacueren. Een bouwdeskundige bepaalt of bewoners vanavond terug naar huis mogen.”
‘Enorme knal’

,,Ik hoorde een enorme knal”, zegt een bewoner die twee verdiepingen boven het getroffen appartement aan de Wibenaheerd woont. ,,Daarna rook het vreemd in en rond het gebouw, een beetje verf- en brandachtig tegelijk.”
Van de getroffen flat is de gevel verwoest. Noordhoff: ,,Bij de omliggende flats is sprake van lichte schade, vooral aan de gevels, de muren en enkele deuren die we bij de evacuatie moesten forceren. Geen rook- of brandschade, want er heeft geen brand gewoed.”
Volgens de woordvoerder is er ook geen sprake van een gaslek. ,,Medewerkers van Enexis zijn uit voorzorg ter plaatse, mocht er toch een leiding tijdelijk afgesloten moeten worden.