Helmond, Oss, Houten, Loon op Zand… Aantal coronapatiënten loopt hard op naar achttien

Het aantal coronapatiënten in Nederland loopt hard op: vandaag zijn er acht patiënten bijgekomen. Mensen bij wie de tweede test ook op het virus wees. Het totaal staat nu op achttien.

 

Dat maakt het RIVM bekend. Er staan nog tientallen testen uit. De verwachting is dat het aantal besmetting nog zal oplopen. De meeste patiënten hebben milde klachten en zitten in thuisquarantaine. Vandaag werd besmetting bekend van onder anderen de broer van de eerste patiënt uit Loon op Zand, een patiënt die al op de intensive care in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam lag, een vrouw in Helmond, een inwoner van Houten en een man uit Oss.

De meeste patiënten zijn in risicogebied Noord-Italië geweest of zijn familie van eerdere patiënten. Toch is van een handvol patiënten onduidelijk waar ze besmet zijn geraakt. Het RIVM zoekt met GGD’s zoveel mogelijk uit met wie de patiënten contact hebben gehad. Dat geldt onder anderen nog voor de drie coronapatiënten die gisteren bekend werden: de vrouw uit Nieuwendijk, een man uit Dalen en een vrouw uit Tilburg. De laatste twee vierden carnaval in Tilburg. Ook van de persoon die op de ic lag in het Maasstad Ziekenhuis is onduidelijk waar de besmetting is opgelopen. Dat ziekenhuis heeft inmiddels uit voorzorg een opnamestop op de intensive care ingesteld.

Alle contacten worden door de GGD veertien dagen gemonitord na hun laatste contact met de patiënt. Ze dienen hun gezondheid in de gaten te houden en de GGD in te lichten. Gezinsleden wordt gevraagd thuis te blijven en zo min mogelijk fysiek contact te hebben met andere mensen. Bij klachten worden de contacten getest.