Henk Kuipers en andere No Surrender-kopstukken blijven vast zitten

De 53-jarige No Surrender ‘world captain’ Henk Kuipers uit blijft vastzitten. Dit heeft de rechtbank in Groningen vandaag beslist.

DOOR: MARTIJN HAAS FOTOGRAFIE: ANP CONTENT: PANORAMA
Henk Kuipers

Gisterenavond vertoonde Powned nog eens de veelbesproken documentaire Captain Henk. Het toont de No Surrender-baas in vrijheid. Net aan het einde van de draaiperiode werd Kuipers opgepakt. Vanmiddag bepaalde de rechtbank dat hij vast blijft zitten. De motivatie is dat de feiten waarvan hij wordt verdacht een zware celstraf ‘zouden’ opleveren bij veroordeling. Kuipers zit vast op verdenking van leiding geven aan een criminele organisatie, zware mishandeling, valsheid in geschrifte en afpersing.

Organisatie

Twee andere No Surrenderkopstukken Rico R. (41) uit Hulst en Theo ten V. (54) uit Klazienaveen, komen eveneens om dezelfde redenen niet vrij. Hun strafzaken en die van Kuipers worden waarschijnlijk volgend jaar inhoudelijk behandeld. Afgelopen vrijdag stonden de drie mannen voor de rechter, samen met No Surrender-oprichter Klaas Otto. Het OM klaagt de mannen gezamenlijk aan voor lidmaatschap van een organisatie die tot doel het plegen van strafbare feiten; een zogeheten Artikel 140-overtreding.

Strafzaken

Klaas Otto (50), de oprichter van de club en geen No Surrender-lid meer, kwam in april vrij na anderhalf jaar voorlopige hechtenis. De behandeling van zijn strafzaak staat deze zomer gepland. Hij wordt onder meer verdacht van afpersing en mishandeling. De zaak tegen Kuipers, Rico R. en Theo Ten V. volgt in 2019. Rico is aangeklaagd voor ondermeer drugshandel, Theo ten V. is onder meer aangeklaagd voor diefstal.

Kuipers en zijn advocaat Roy van der Wal willen 100 getuigen oproepen.

Getuigen

Kuipers wil in zijn zaak bijna honderd getuigen horen, waaronder wethouder Bouke Arends en oud-burgemeester Cees Bijl van de gemeente Emmen. Volgens de No Surrender-voorman kunnen die verklaren dat de verstandhouding tussen de motorclub en de gemeente jarenlang goed is geweest. Naast politici staan ook mensen uit de motorwereld, het zakenleven en zelfs journalisten op de lijst.