Holleeder hekelt geheime opnames van zus Astrid: ‘knip- en plakwerk’

In de gerechtsbunker in Osdorp zijn vanochtend voor het eerst fragmenten afgespeeld van de opnamen die Astrid Holleeder in het geheim maakte van gesprekken met haar broer Willem. In de krakerige opnamen zegt Holleeder: ,,Ik ben nog nooit zo kwaad geweest. Ik sla haar door de bosjes heen. Ik breek d’r neus. Ik breek d’r kaak.”

Ze wist dat ze aan het opnemen was. Ze is gewoon een vuile leugenaar

Willem Holleeder over zus Astrid

De opnamen gaan verder: ,,Ik ben echt door het dolle heen. En ze heb niet alleen mij in de maling genomen hè. Het is gewoon een slijmbal, een hoer. Ik ben het echt zát, zát, zát, zát, zát!”

Volgens Holleeder heeft zijn zus Astrid van het gesprek, dat ging over zijn zus Sonja, een selectie gemaakt. ,,Ze heeft geknipt en geplakt”, zei hij over de opname, die aanklaagster Sabine Tammes liet horen omdat Holleeder tussen alle verwensingen en dreigementen door op zachte toon zijn doodsbedreigingen zou hebben gefluisterd.

,,Fluistert u wel eens meneer Holleeder? Klopt dat?”, vroeg ze. Holleeder: ,,Ik hoor op deze opname geen gefluister. Hoe moet ik weten of ik fluister? Ik weet niet eens wanneer dit is opgenomen. Soms praat ik hard, soms zachter. Maar dat kan net zo goed door de wind komen.”

Volgens Holleeder heeft zijn jongste zus hem bij de opname – en ook op andere momenten – bewust uit de tent gelokt door steeds ‘woordjes’ te laten vallen, waar hij op aanslaat. ,,Ze wist dat ze aan het opnemen was. Ze is gewoon een vuile leugenaar.” Hij vindt dat zijn zussen hem levenslang willen aansmeren.

Onder vuur

Ik kom uit de Jordaan. Toen ik klein was, liep ik met gaten in mijn schoenen

Willem Holleeder

Het OM vervolgt Holleeder vanwege de verdenking dat hij opdracht heeft gegeven voor een reeks liquidaties. Holleeder wordt vandaag ondervraagd door de aanklagers Sabine Tammes en Lars Stempher. Zij nemen hem onder vuur over de verklaringen die hij in de aanloop naar zijn strafzaak zelf aflegde.

In het eerste deel van de ondervraging herhaalde ‘De Neus’ vanochtend dat hij na de Heinekenontvoering bezig is geweest legaal geld te gaan verdienen. ,,Ik heb daarna geen misdaden meer begaan, alleen geld witgewassen.”

Hij ging naar eigen zeggen de criminaliteit in omdat hij opgroeide in een gezin waar onvoldoende geld was. ,,Ik kom uit de Jordaan. Toen ik klein was, liep ik met gaten in mijn schoenen. Ik zat met natte voeten op school. Als er normaal geld was geweest, dan had ik een normaal leven kunnen leiden. Nu niet”, zo antwoordde Holleederop vragen van het OM. Hij voegde daaraan toe zich ,,geen slachtoffer” van zijn afkomst te voelen. ,,Ik heb mijn eigen keuzes gemaakt.”

Peter R. de Vries

Ook de bedreigingen van Holleeder aan het adres van misdaadjournalist Peter R. de Vries komen aan bod. Daarover zei Holleeder dat dat ‘De Vries van die bedreiging een mediahype heeft gemaakt’. ,,Ik had hem hooguit een schop onder zijn kont willen geven zoals Steve Brown ooit ook had gedaan.”

In een door Astrid opgenomen gesprek zegt Holleeder dat het ‘een kankerstreek is van een vieze hond’. ,,Dan krijg ik maar levenslang.”

Holleeders advocaat Sander Janssen liet zich vlak voor de middagonderbreking kritisch uit over de manier waarop OM zijn cliënt benadert. Volgens Janssen zijn de beide aanklagers vooral bezig met ‘een beeld neer te zetten’ in plaats van Holleeder te ondervragen ,,om informatie te vergaren