‘Iedereen die kinderen aangeeft is NSB’er’

Op sociale media wordt met veel verontwaardiging gereageerd op de oproep van de politie om te helpen met de zoektocht naar de Armeense kinderen Howick en Lili. Ze zouden vandaag op het vliegtuig worden gezet naar Armenië, maar zijn afgelopen nacht weggelopen in het Gelderse Wijchen.

Ook Peter R. de Vries maakt zich boos. ,,De politie roept de hulp in van burgers omdat ze zich zorgen maken over de veiligheid van Howick en Lili… alsof ze in handen van justitie beter af zijn. Wat een gotspe!! Ze mogen bij mij onderduiken iedereen die hen aangeeft is een NSB’er”, twittert de misdaadjournalist.

Schrijver Arthur Japin vindt de oproep van de politie ‘ongehoord’ en spreekt van een ‘keerpunt in de Nederlandse geschiedenis’.

‘Landverrader’

Ook veel anderen laten hun ongenoegen blijken en maken duidelijk dat ze het zeker niet zullen melden als ze de kinderen ergens zien. ,,Ik ben geen landverrader. Als ik het zou weten #ikwerknietmee #LilienHowick”, tweet iemand.

,,Ik heb veel respect voor de politie en help haar graag maar in dit geval ben ik burgerlijk ongehoorzaam. Ik ga niet zeggen waar Lili en Howick zijn als ik erachter zou komen maar zou ze in veiligheid brengen want ze horen hier thuis”, reageert een ander.

,,’Soms moet je hard zijn’, zegt Rutte over de uitzetting van Howard en Lili. Hij bedoelt: niet voor multinationals, graaiende bankiers, fabulerende collega’s maar wel voor weerloze kinderen. Wat een land. Om je kapot te schamen”, schrijft weer een ander.

Onderduikadressen

,,Help niet mee met de mensenjacht! Mocht u de kinderen vinden, geef ze onderdak en raadpleeg een arts. Waarschuw in géén geval de politie”, luidt een andere reactie.

Ook worden massaal ‘onderduikadressen’ aangeboden.

Tegengeluid

Er klinken echter ook maatschappelijke tegengeluiden. ,,Misschien is de politie wel oprecht bezorgd. #Lili en #Howick zijn oud genoeg voor een wanhoopsdaad. Ik houd mijn hart vast”, reageert iemand.

De advocaat van Howick en Lili zegt uit het oogpunt van veiligheid wel te begrijpen dat de politie de hulp van het publiek heeft ingeroepen. ,,Het zijn toch twee minderjarigen waar Nederland de verantwoordelijkheid voor draagt”, aldus raadsman Flip Schüller. Hij zegt niet te weten waar de kinderen nu zijn, maar blijft ze wel bijstaan als hun advocaat.