Inloggegevens 10.000 gebruikers AH.nl gelekt

De AH.nl-inloggegevens van zo’n tienduizend klanten zijn door een programmeerfout onbedoeld gedeeld met enkele online-serviceproviders van Albert Heijn. Dat meldt de grootgrutter op haar website.

Albert Heijn heeft de wachtwoorden van de betrokken klanten uit voorzorg geblokkeerd en het incident gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De klanten in kwestie zijn per e-mail op de hoogte gebracht van het voorval met het verzoek hun wachtwoord opnieuw in te stellen.

Albert Heijn werd dinsdag door een klant op de programmeerfout gewezen. Het probleem is volgens de supermarktketen inmiddels opgelost. Naast de betrokken klanten en de persoonsgegevenswaakhond zijn ook de online-serviceproviders ingelicht. Zij werken bijvoorbeeld samen met AH aan het verbeteren van de websites.

Albert Heijn zegt de providers opdracht te hebben gegeven de gelekte informatie te verwijderen. Er zou geen ongebruikelijke activiteit zijn waargenomen met betrekking tot de inloggegevens of gebruikersaccounts.

Adresbalk

Het voorval werd veroorzaakt door een programmeerfout in de software die Albert Heijn gebruikt om het inloggen op AH.nl mogelijk te maken. Door deze programmeerfout werden de inlognamen en het wachtwoord kort zichtbaar in de url, de adresbalk bovenaan het computerscherm.

Dat is uiteraard niet de bedoeling, zegt operationeel IT-directeur Michel Ruijterman. ,,Veilig gebruik van onze systemen heeft de hoogste prioriteit voor Albert Heijn. Wij bieden de betrokken klanten dan ook onze oprechte verontschuldigingen aan.’’

Betaalgegevens

Via ah.nl kunnen boodschappen worden besteld maar betaalgegevens worden niet aan accounts gekoppeld. Maandelijks krijgt ah.nl ongveer 4,5 miljoen bezoekers, maar die loggen niet allemaal in en bestellen dus ook niet allemaal spullen.

Zusterbedrijf bol.com, dat eveneens tot het Ahold-concern behoort, heeft zijn eigen infrastructuur en leveranciers.