Is Sibbele T. die vlak voor Vierdaagse is opgepakt crimineel of is hij er ingeluisd?

RNHEM/ GROESBEEK – Aannemer Sibbele T. werd vlak voor de Vierdaagse van afgelopen jaar opgepakt met een mitrailleur, handgranaten en drugs in zijn bestelbus. Van een aanslag op de Nijmeegse Vierdaagse was volgens hem geen sprake. ,,Ik ben er ingeluisd.’’

 

Bingo. De agent die de zwarte sporttas in de laadruimte van het witte Iveco-bestelbus openritst moet even slikken. Behalve 25 kilo amfetamine – met een straatwaarde van ruim één ton – zitten in de tas een mitrailleur en twee handgranaten verstopt.

De agent waarschuwt zijn collega’s, die ogenschijnlijk rustig staan te babbelen met de bestuurder van de bestelbus, Sibbele T. De 62-jarige aannemer is op weg naar zijn tijdelijke woning, een kleine bungalow op een prachtig gelegen recreatiepark aan de Biesseltsebaan in Groesbeek, net onder de rook van Nijmegen.

Geschaduwd

OM gelooft niets van aanslag tijdens Vierdaagse 
Waarom reed de 62-jarige Sibbele T. met een mitrailleur en granaten rond? Om een aanslag te plegen op de Nijmeegse Vierdaagse, zo waarschuwt misdaadjournalist John van den Heuvel de politie in Nijmegen. Hij belt een dag nadat T. is aangehouden. Het strafdossier bevat een proces verbaal met Van den Heuvels waarschuwing.

Klopt, erkent Van den Heuvel. ,,Naar aanleiding van een tip heb ik contact gehad met politie Gelderland en deze info voorgelegd met het verzoek een reactie te geven.’’ De journalist van de Telegraaf schrijft er niet over. ,,Er was volgens politie geen sprake van een aanslag op de Vierdaagse of een poging daartoe.’’Tijdens de rechtszitting verwijst het Openbaar Ministerie net als de politie een aanslag naar het rijk der fabelen. Volgens de officier van justitie was T. betrokken bij drugshandel; niets meer, niets minder.

Wat T. niet weet is dat hij die koude, druilerige donderdag 13 juli 2017 al de gehele dag onopvallend door het observatieteam wordt geschaduwd. Bij de politie is een anonieme tip over het drugs- en wapentransport van T. binnengekomen. Daarbij wordt de naam van de aannemer genoemd.

Het is twee dagen voor de start van de Nijmeegse Zomerfeesten, de Vierdaagseweek waarop dagelijks 200.000 feestvierders de Waalstad overspoelen. Vanwege de terreuraanslagen in het buitenland verkeert de politie rondom de Vierdaagse  in opperste staat van paraatheid. Niets wordt aan het toeval overgelaten.

Op een paar honderd meter van bospark Canteclaer, pal voor een klein bruggetje over een spoorlijn en nabij het  zweefvliegveld van de Nijmeegse Aeroclub, komen de agenten ’s middags in actie. Ze dwingen T. tot stoppen en slaan hem na de vondst van de sporttas in de boeien. Nog diezelfde avond doen agenten een inval in de witte bungalow van T. Nadat de deur open is gebeukt wordt de recreatiewoning grondig doorzocht. In de koelkast wordt nog eens anderhalve kilo amfetamine gevonden.

Vreemd gedrag

Ik had geen idee wat in de tas zat, heb er verder ook niet in gekeken

Sibbele T.

T. woont sinds enkele maanden in de kleine witte bungalow. Hij wil vanuit Duitsland weer in Nederland gaan wonen en zoekt tijdelijk woonruimte. De van origine Fries wekt op het park wantrouwen. Waarom is de aannemer ’s nachts vaak afwezig? En waarom parkeert hij zijn bus bij het in- en uitladen altijd zo strak tegen de gevel? Ze vinden dat T. zich maar vreemd gedraagt.

Zelf toont T. zich na zijn aanhouding hevig geschrokken. Keer op keer zegt hij tegenover de politie niets van de wapens en de harddrugs te hebben geweten. Hij herhaalt dat twee weken geleden voor de rechtbank in Arnhem, als hij zich voor de wapens en drugsvondst moet verantwoorden. ,,Ik had geen idee wat in de tas zat, heb er verder ook niet in gekeken. Van wapens moet ik sowieso niets hebben. Ik ben een pacifist, een vredelievend mens.’’

Hij deed slechts ‘een klusje’, zo vertelde hij de rechters.

Telefoontje

De dag voor zijn aanhouding in Groesbeek kreeg T. namelijk een telefoontje van een hem onbekende man. Op een parkeerplaats nabij Nederasselt moet hij de zwarte tas ophalen. ,,En die moest ik ergens anders weer afleveren.’’

Sibbele T. zegt dat hij er is ingeluisd. Omdat hij informant zou zijn van de politie. Als aannemer werkt hij geregeld voor twee Nijmeegse broers die vastgoed bezitten. T. leeft in onmin met deze vroegere opdrachtgevers. De twee broers traden ooit op als kroongetuigen in zaken tegen de in 2005 in Thailand doodgeschoten crimineel John Mieremet. Achter deze liquidatie zit Willem Holleeder, zo vermoedt justitie. De Nijmeegse broers kregen in ruil voor hun verklaring tegen Mieremet strafvermindering. Ze zouden uit de misdaad zijn gestapt.

Contact met inlichtingenrechercheurs

Volgens T. zitten de broers weer diep in de drugshandel. T. stelt te zijn benaderd door het Team Criminele Inlichtingen (TCI). Hem zou gevraagd zijn om te berichten over de handel en wandel van de broers. T. zegt dat hij meerdere malen met de inlichtingenrechercheurs heeft gesproken, waarbij hij ‘uitvoerig vertelde over de werkwijze van de broers’.

Mogelijk hebben de broers, die in het buitenland wonen, daar lucht van gekregen, zo vermoedt T. De broers hebben volgens hem anoniem de politie getipt en vervolgens misdaadjournalist John van den Heuvel ingeseind. (zie kader). Daar komt nog eens bij dat één van de broers duizenden euro’s aan facturen open had staan bij de aannemer. Kortom, T. was een luis in de pels voor de broers:  ,,En daarom wilden ze van me af.’’

Vier jaar cel

Feit blijft dat hij met een grote hoeveelheid drugs en met wapens is aangehouden

Officier van justitie

Sander van ’t Hullenaar, advocaat van T., noemde het in de rechtszaal opmerkelijk dat de sporttas twee dagen na de aanhouding door de politie is vernietigd. De tas kan nu niet meer op sporen van anderen worden onderzocht. ,,Dat had nooit mogen gebeuren’’, aldus Van ’t Hullenaar. ,,Nu kan de lezing van mijn cliënt niet meer worden gestaafd.’’

Informant of niet. Justitie wil dat de aannemer vier jaar achter tralies verdwijntwegens het vervoer van een grote hoeveelheid harddrugs en wapens. Op het Openbaar Ministerie hoeft T. niet te rekenen. De officier van justitie houdt zich tijdens de rechtszitting op de vlakte over het vermeende dubbelspel van de aannemer. ,,Feit blijft dat hij met een grote hoeveelheid drugs en met wapens is aangehouden’’, aldus de officier van justitie.  Aankomende woensdag doet de rechtbank uitspraak in zijn strafzaak. Dan moet blijken of de rechters T. verhaal geloven.

Informant? Dat blijft geheim
Was Sibbele T. informant voor de politie? De politie zal dat nooit bevestigen. In plaats daarvan zal men direct zijn handen van hem aftrekken, zegt een bron tegen de Gelderlander. ,,Zo’n man is immers niet meer bruikbaar.’’

Het Team Criminele Inlichtingen (TCI) in de wandelgangen ‘de sectie Stiekem’ genoemd verzamelt informatie over criminelen. Dat gebeurt via informanten, mensen die in de onderwereld als ogen en oren fungeren. ,,Je wordt niet zomaar informant. Het doopceel van een persoon wordt helemaal gelicht. Een informant mag geen criminaliteit plegen. Vervolgens wordt een voordracht geschreven. Een informant tekent een contract. Daarin staat ook dat je zwijgt over het informant zijn. Tegen iedereen: ook tegen je vrouw en familie.’’De dienst TCI, voorheen de CIE (Criminele Inlichtingen Eenheid), beschermt de identiteit. Zelfs als rechters daar om vragen. Informanten krijgen tipgeld van de politie. Voor het oprollen van een hennepkwekerij staat bijvoorbeeld een beloning van 300 euro. Betreft het cruciale informatie over het voorkomen van ernstige misdrijven dan kan de beloning eventueel oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Over het verkregen tipgeld hoeft geen belasting worden afgedragen. Immers, de identiteit van de ontvanger moet geheim blijven.