Je borsten liften met bloed: doen of niet?

borst_0

De vampier facelift is al een bekend fenomeen. Je gezicht gladstrijken zonder botox, maar door je eigen bloed in te spuiten. Deze techniek is er ook om mooiere borsten te krijgen. Een simpele behandeling, maar is het wel veilig?

Net als de vampier facelift komt de variant ‘vampire breast lift’ uit Amerika overwaaien. Het is een behandeling voor vrouwen die wat willen doen aan hun ‘hangende’ borsten, maar een operatie te ingrijpend vinden. Je hoeft niet onder het mes, maar door één behandeling van driekwartier zien je borsten er voller uit.

De techniek werkt als volgt: er wordt eerst bloed bij je afgenomen, bijvoorbeeld uit je arm. Daarna worden de eiwitten die een rol spelen bij herstel van je huid, uit het bloed gehaald. Dat bloedplasma wordt in de borst aangebracht. Daarmee wordt het lichaam gestimuleerd om weefsel ‘te verjongen’. In het kort gezegd: de huid wordt er mooier en strakker van.

edje

Een journalist van het Britse blad Mirror wilde weten of het werkte en onderging een behandeling in de VS. Ze zegt dat ze tevreden is met haar borsten. “De behandeling duurde maar driekwartier. De eerste dag deed het nog zeer, maar die pijn verdween snel. Ik ben nog geen Playboy-bunny, maar ik zie wel een subtiel verschil. Eerlijk gezegd ben ik er blij mee.”

Geen bewijs dat het veilig is
De Nederlandse plastisch chirurg Erik Laban is niet enthousiast over deze behandeling met bloed. “Er is van verschillende kanten geprobeerd de effectiviteit van deze behandeling aan te tonen. Dat is tot nu toe niet gelukt”, zegt hij tegen RTL Nieuws. “Het kan zijn dat individuele gevallen er goed op gereageerd hebben, maar goed gedocumenteerd onderzoek en bewijs dat het een betrouwbare en veilige behandeling is,  is er niet voor.”

Laban zegt dat er ‘duidelijke bedenkingen’ zijn bij het inspuiten van bloed in borsten. Er is veel te weinig bekend om van een mooie nieuwe behandelmethode te kunnen spreken, zegt hij. “Er zijn aanwijzingen dat het introduceren van groeifactoren de kans vergroot dat niet alleen gezonde cellen worden bereikt, maar ook dat in potentie kwaadaardige cellen erdoor gestimuleerd kunnen worden. Dat is natuurlijk het laatste wat men wil.”

Meer op rtlnieuws.nl: