Jebroer: Kind van de Duivel was een godsgeschenk

TERUGBLIKWe blikken dagelijks terug op het afgelopen jaar in 17 momenten en 17 personen. Vandaag aflevering elf: hel en verdoemenis predikten de dominees van christelijk Nederland over rapper Jebroer (Tim Kimman, 31). Met hun toorn maakten ze van zijn Kind van de Duivel de meest controversiële hit van het jaar. Kimman: ,,Het was een godsgeschenk.’’

,,Soms lijkt het wel of ze het gewoon niet willen begrijpen: ik heb écht niéts tegen christelijke mensen. Ik heb geen enkele bedoeling wie dan ook in de duivel te laten geloven en ben ook helemaal geen aanbidder van Satan. Maar ik kan het die mensen honderd keer uitleggen, ze blijven boos.

,,Laatst nog. Ik had voor mijn vriendin een mooi horloge gekocht, toen ik een briefje kreeg van de juwelier. Ik lees het je even voor:

‘Mijnheer, u was vandaag bij ons in de zaak. Ik hoop dat u naar tevredenheid bent geholpen, maar heb liever dat u niet meer komt. Ik heb kennis genomen van sommige van uw liedjes en ben daar van geschrokken. De Here Jezus die mijn eerbare borg en zaligmaker is, wordt door u geminacht, verfoeid en gelasterd. U bent een aanhanger van Satan. Ik kan dat als Christen niet rijmen met mijn geloof in Hem. Ik wil u ernstig waarschuwen niet weer te spotten met God, daar hij geen ledig toeschouwer is.’

PASPOORT

Jebroer
Echte naam: Tim Kimman

Geboren: 8 juli 1986 in Leiden

Loopbaan: Brengt in 2010 zijn eerste single uit: Btje vliegen tog. Wordt daarna lid van hiphopcollectief Nouveau Riche. Meer singles volgen: Nooit meer slapen, Banaan en Omlaag. Het worden kleine hits. Kind van de Duivel betekent dit jaar zijn grote doorbraak. De videoclip is inmiddels 21 miljoen keer bekeken op Youtube. Daarna volgt nog een hit met Engeltje.

Privé: vriendin; twee kinderen.

Tien geboden

,,Bizar toch? Ik heb hem teruggeschreven dat ik geen God nodig heb om de tien geboden in praktijk te brengen. Dat ik zelf zorg dat ik niet steel en geen kwaad over anderen spreek. Ik geloof namelijk niet in een boek, maar in mezelf. Zo mailden we nog een tijdje, maar er zat geen beweging in. Toen heb ik het afgesloten: ‘Ik ga mijn geld wel ergens anders uitgeven.’ Dat gaat om bij elkaar duizenden euro’s hè. Twee horloges en een ketting.

,,Ik kan het amper bevatten: zo iemand gelooft werkelijk dat de duivel me heeft gehersenspoeld. Maar het zijn toch echt die mensen die buiten de realiteit leven. Niet ik. Ik heb zelfs kinderbijbels opgestuurd gekregen. Voor mijn kinderen, zodat die nog gered konden worden. Ziek, vond ik dat.

,,Ook kwam er een vrouw naar me toe: ‘Er is maar één iemand van wie je moet houden en dat is God’. Ik antwoordde: ‘Wie is die man naast u dan?’ Ze zei zonder erover na te denken: ‘Mijn echtgenoot, hoezo?’ Ze hoopte op een verbod van mijn concert bij haar in het dorp. Daar snap ik dus niets van. Ze hoeft toch niet te komen als ze niet wil? Waarom laat je mensen die het wel mooi vinden, niet gewoon genieten? Wij laten haar toch ook rustig naar de kerk gaan op zondag?

Boze brief

© Pim Ras Fotografie

,,Maar eerlijk is eerlijk, zonder al die mensen was Kind van de Duivel nooit zo groot geworden. Eerst legden kerkleden in Hardinxveld-Giessendam geld bij elkaar om te zorgen dat ik niet zou optreden. Daarna riepen ik weet niet hoeveel dominees dat mijn lied duivels was. Zelfs het NOS Journaal pakte het toen op. Je kunt wel zeggen dat al die publiciteit een Godgeschenk is geweest. Alsof we het zelf zo bedacht hadden. Steeds als de storm was gaan liggen, kwam er weer een nieuwe predikant met een boze brief.

,,En dat met een track die er in één avond was. Da’s toch ook bizar? Ik kreeg die muziek van Paul Elstak. Zat op zolder, mijn kids lagen beneden te slapen. Ik hoorde het ritme, die lekkere beat en de eerste zin die bij me opkwam was: Ik ben een kind van de duivel.

,,Toen ben ik de hond gaan uitlaten, liep bij thuiskomst weer naar boven en heb het opgenomen. En dat was het, man. Er pasten maar vier zinnen in, elke regel moest krachtig zijn. Dus zeg ik gewoon: Ik hoop dat je deze draait op mijn begrafenis. Dat vind ik zo’n toffe uitspraak.

Flessen open

,,Kind van de Duivel staat voor het vieren van het leven: Gooi drank en drugs over mijn kist. En dat bedoel ik niet symbolisch, maar precies zoals ik het zeg. Trek die flessen maar open straks. Ik heb zo geleefd, zo wil ik gaan ook.

,,Met kind van de duivel heb ik het natuurlijk niet over mijn moeder, hè. Ze is een lieve vrouw. Het komt ook niet door haar dat ik niet zo’n makkelijke jeugd heb gehad. Ik wilde graag geld verdienen, maar zag geen mogelijkheid. Toen heb ik weleens de kortste weg genomen. Op mijn 13e werd ik voor het eerst opgepakt.

,,Maar het is verder bij kattenkwaad gebleven. Vechtpartijen enzo. Ik sloeg makkelijk in die tijd. Maar nadat mijn moeder na de scheiding een partner kreeg met twee jonge kinderen, veranderde er iets. Ik voelde dat ik een voorbeeld voor die kleintjes was. Zo kon ik niet blijven doorgaan.

© ANP Kippa