Jongen (13) koopt elke dag ontbijt voor daklozen

De 13-jarige tiener Hamish Anderson trekt zich het lot van twee dakloze mensen die hij elke dag onderweg naar school tegenkomt enorm aan. In plaats van de andere kant op te kijken, besloot hij ze te helpen. 

Hamish koopt elke dag ontbijt voor de twee daklozen die hij op zijn route naar school ziet. “Ik vroeg ze op een dag wat ze hadden gegeten voor ontbijt en toen zeiden ze dat geen ontbijt hadden. Dat maakte me verdrietig”, legt de tiener uit. Van het beetje geld dat hij op zak had, kocht Hamish twee broodjes voor de dakloze mannen.

Korting
Dat doet de tiener nu elke dag. Toen hij vorige week door zijn zakgeld heen was, besloot hij zijn haar af te scheren en zo geld in te zamelen bij vrienden en familie. Toen het café waar hij de broodjes had gekocht doorhad waar Hamish mee bezig is, besloten ze hem korting te geven. Op de toonbank staat nu een potje waarin mensen geld kunnen doneren zodat de jongen zijn dakloze vrienden ontbijt kan geven.

Boos
Hamish heeft zijn missie naar eigen zeggen nog lang niet volbracht. “Ik maak me heel veel zorgen om daklozen en heb er een hoop documentaires over gezien. De meesten kunnen er niet meer uit komen en hebben geen paspoort, waardoor ze niet in een hostel kunnen slapen. Het maakt me boos dat de overheid niet meer doet om te helpen.”

Onzichtbaar
Stuart, een van de daklozen die elke ochtend een ontbijtje krijgt, zegt dat Hamish meer voor hem heeft gedaan dan wie dan ook in de afgelopen dertig jaar. “Ik ben al 35 jaar dakloos en deze knul is de aardigste persoon die ik ken. Voor de meeste mensen die voorbijlopen ben ik onzichtbaar, maar zijn vriendelijkheid verwarmt mijn hart.”