Kempi: rasartiest, crimineel of allebei?

EINDHOVEN – Kempi, de omstreden rapper uit Eindhoven, woonachtig in Helmond, treedt vrijdag op in De Effenaar. Rasartiest, crimineel, of allebei?

 

,,Er zijn twee werelden op de wereld, dat weet iedereen.” Jerrely Slijger (31) ging er vorige maand goed voor zitten. In een interview van drie kwartier met de VPRO gaf hij een toelichting op het incident waarmee hij deze zomer in het nieuws kwam. Tegelijk gaf hij een inkijkje in zijn leven en de buurten waarin hij opgroeide, Woensel-West onder meer.

ADVERTISING

Edison

,,Ik ben opgegroeid in de Edison in Eindhoven. Als ik wakker werd zag ik pooiers in Mercedessen, paars gelakt en shit. Drugs verkopen, bezig zijn in de prostitutie, ik heb dat heel veel jaren in mijn leven gedaan. In mijn cultuur kan ik er niet één opnoemen die niet een keer seks heeft gehad met een minderjarig meisje. Dat is die onderkant van de bevolking, wat jij niet ziet, wat jij niet begrijpt.”

Jerrely Slijger, artiestennaam Kempi, werd twee maanden geleden voor het laatst in verband gebracht met iets crimineels. Op maandagochtend 4 september zou hij in Helmond zou zijn ex-vriendin in huis mishandeld hebben en bedreigd met een vuurwapen. Hij werd hardhandig opgepakt door de politie en door justitie later onder voorwaarden vrijgelaten.

Beteugelen agressie

Kempi moet nu wekelijks contact hebben met de reclassering en werkt met een psycholoog aan het beteugelen van agressie. Hij heeft toestemming gekregen van justitie om eind deze maand op te treden op Curaçao, laat hij via zijn Instagram-account weten. Een rechtszaak over het Helmondse incident ligt in het verschiet. Kempi’s advocaat Justus Faber: ,,Het verhaal van justitie is eenzijdig. we weten niet wat er in dat huis is gebeurd, of beter: niet is gebeurd.”

Kempi: wie niet tegen hem is, is voor hem. De scheidslijn tussen de twee kampen is scherp. Een crimineel die geen podium verdient, zeggen tegenstanders. Een man die al zo vaak in de gevangenis heeft gezeten voor drugs, geweld, het prostitueren van een minderjarige, dat het predicaat beroepscrimineel onderhand van toepassing is. Nee, zeggen aanhangers. Kempi is een rapper die rapt over het echte leven in achterstandswijken, waar veel Nederlanders geen weet van hebben. Een gevoelig artistiek talent bovendien, dat zich moeilijk kan ontworstelen aan de levensstijl van zijn oude buurten.

Ik had geld nodig en waar ik dan aan denk is: criminele activiteiten. Zoals een bakker denkt aan brood verkopen als hij geld nodig heeft.

Kempi

In het VPRO-interview ging Kempi in op het Helmondse incident. Met de vrouw die aangifte tegen hem gedaan heeft – zijn ex – had hij een relatie die zakelijk begon. Hij was haar pooier. ,,Zij was een volwassen meid die werkte in de prostitutie. We hebben elkaar leren kennen toen ik voortvluchtig was. Ik had geld nodig en waar ik dan aan denk is: criminele activiteiten. Zoals een bakker denkt aan brood verkopen als hij geld nodig heeft. Mijn ex en ik hadden eerst een zakelijke overeenkomst, vervolgens ontstaat er een band en daar ontstaat liefde uit”, vertelde Kempi. Die liefdesband is nu verbroken.

Du4

Het incident in Helmond kwam vier maanden na het verschijnen van Kempi’s mixtape Du4. Het ging weer beter met Kempi de artiest, nadat hij zijn laatste gevangenisstraf – een jaar – had uitgezeten. Die kreeg hij voor het bezit van een pistoolmitrailleur en 5,4 gram cocaïne. Het verweer dat hij het wapen alleen maar had willen gebruiken in een videoclip, had weinig gehoor gevonden bij de rechtbank in Den Bosch.

Op Du4 rapt Kempi onomwonden over zijn leven. ,,Mijn teksten zijn autobiografisch. Ik rap over wat ik meemaak.” Volgens collega-rapper Rotjoch, schuilt daarin een valkuil. ,,Rap is moeilijk. Kempi roept niet dat hij een schoolvoorbeeld is. Hij rapt over het straatleven, het gangsterleven. Als je dat echt leeft is het niet goed. Maar als je het niet echt leeft en je rapt erover, ben je nep”, zei Rotjoch tegen FunX.

Niet nep, dat is wat fans van Kempi aanspreekt. Met optredens zoals vrijdag in De Effenaar, probeert hij de artistieke draad op te pakken. Het talent is er, zeggen kenners. Het was voor heel Nederland te zien bij De Wereld Draait Door. Kempi zong daar aan tafel Het is een Nacht van Guus Meeuwis. Kippenvel, vond toenmalig DWDD-hoofdredacteur Dieuwke Wynia. Ze noemde het optreden een van de hoogtepunten in de geschiedenis van het programma.