Kerkdienst met slot op de deur

Een gendarme grendelt de plaats delict af in het Franse Saint-Etienne-du-Rouvray. Daar werd gisteren een priester gedood door IS-fanatici.

Een gendarme grendelt de plaats delict af in het Franse Saint-Etienne-du-Rouvray. Daar werd gisteren een priester gedood door IS-fanatici.
Foto: FOTO AFP

 

 – Ongeruste kerkbesturen vragen zich af of zij de deuren van de godshuizen tijdens diensten op slot moeten doen om zo terroristen buiten de deur te houden.

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gaat daarom een protocol opstellen over de veiligheidsmaatregelen die kerkgemeenten kunnen treffen. Bewaking bij de deur, of het hermetisch afsluiten van het gebouw als er mensen binnen zijn, behoren daarbij tot de opties.

Het is een reactie op het toenemend geweld van terroristen die in alle landen om ons heen voor dood er verderf zaaien. Gisteren sneden in Frankrijk twee IS-aanhanger de 86-jarige Franse priester Jacques Hamel de keel af.

De kerken maken zich al langer zorgen om de veiligheid van kerkgangers en de eigen medewerkers. ,,We krijgen steeds meer telefoontjes uit het land”, zegt woordvoerder Marloes Nouwens-Keller van de PKN. ,,We gaan daarom werken aan een veiligheidsprotocol. Nu is onze eigen regelgeving nog dat de deuren van de kerk open zijn. Om gastvrij te zijn.”

De Katholieke Kerk overweegt geen extra maatregelen, maar heeft wel overdag in verschillende grotere kerkgebouwen eigen kerkwachten rondlopen. Dat is al jaren zo. De vrijwilligers houden vooral bij toeristenbezoek een oogje in het zeil. ,,Wij hebben het principe dat de kerk toegankelijk moet zijn,” zegt een woordvoerder.

Bij Joodse instellingen zoals scholen en synagogen zijn al langere tijd speciale politieposten ingericht.