Klaas Otto blijft weg bij proces in Rotterdam

Klaas Otto, oprichter van motorclub No Surrender, is vandaag niet in de extra beveiligde zaal van de rechtbank in Rotterdam verschenen voor het bijwonen van zijn eigen proces. Otto heeft afstand gedaan van zijn recht te verschijnen, aldus de rechtbank.

 

Waarom Otto (50) in zijn cel is gebleven is vooralsnog onduidelijk. Otto’s Advocaat Louis de Leon heeft aan het begin van de zitting aangekondigd dat hij een betoog wil houden dat ,,mogelijk verstrekkende gevolgen” kan hebben voor het verdere, geplande verloop van het proces, zei hij.

Otto wordt verdacht van afpersing, bedreiging, mishandeling, brandstichting en witwassen. In de zaak tegen Otto werden ook onder meer zijn zoon, zus, schoonzoon en vriendin opgepakt, net als zijn voormalige advocaat. Met Otto staat medeverdachte Janus de V. terecht. Hij verkeert op vrije voeten en is vandaag wel in Rotterdam komen opdagen.

Voor de behandeling van zijn zaak, gehouden in extra beveiligde zaal in Rotterdam, zijn meerdere dagen uitgetrokken. Otto zit al ruim anderhalf jaar in voorarrest. Hij kwam begin vorig jaar heel kort vrij met een enkelband, maar werd toen binnen een paar dagen weer opgepakt omdat hij de voorwaarden waaronder hij vrij was gekomen had geschonden.

Ontkenning

Otto wordt er onder meer van verdacht dat hij vanuit zijn cel een aanslag op het leven van officier van justitie Greetje Bos heeft beraamd. Zelf ontkent hij dat met ,,Ik zou nog niet willen dat zij haar teen stoot”, zoals hij zei tijdens een niet-inhoudelijke zitting. Bos liet toen al weten dat er geen sprake van kan zijn dat zij zich uit de zaak zou terugtrekken.

De autohandelaar uit Bergen op Zoom was lid van Satudarah voordat hij in 2013 motorclub No Surrender oprichtte. Nadat hij in 2015 was beschoten, gaf Otto zijn positie bij No Surrender op.

Zijn opvolger, Henk Kuijpers, zit momenteel ook in voorarrest op verdenking van onder meer afpersing van bijna een miljoen euro, zware mishandelingen, diefstal met geweld en het vervalsen van een loonstrookje.