Koning mag blijven jagen op Kroondomein Het Loo bij Apeldoorn

De meerderheid van de Tweede Kamer wilde dat het Veluwse Kroondomein Het Loo het hele jaar opengesteld zou worden voor publiek. Maar koning Willem-Alexander heeft zijn zin gekregen van premier Mark Rutte en mag tussen 14 september en 25 december gewoon met zijn jachtgeweer op pad op het grootste landgoed van Nederland. Als hij dat wil.

Wat is het Kroondomein?

Vreemd dat het park dicht is, puur voor het plezier van de koning

Femke Merel van Kooten, PvdD-kamerlid

Het grootste landgoed in Nederland (ten noordwesten van Apeldoorn), dat bestaat uit De Koninklijke Houtvesterij en het Paleispark, het park rondom slot Het Oude Loo. Dat ligt tegen Paleis Het Loo aan. Het Kroondomein bestaat uit bossen, heidevelden, landbouwgrond en bebouwd oppervlak en tuinen. Koningin Wilhelmina schonk het bos- en heidegebied in 1959 aan de Nederlandse bevolking en het rijk het onderhoud betaalt.

Wat is daar aan de hand?

Het Kroondomein gaat al jaren van half september tot kerst dicht voor het publiek. Officieel om het wild rust te gunnen, maar volgens tegenstanders als de Partij voor de Dieren (PvdD) zodat de koning er kan jagen. Oud-raadslid Harry
Voss van de Partij voor de Dieren verzet zich al sinds de jaren 80 tegen de sluiting gedurende het jachtseizoen. Zijn partij bracht het onderwerp begin dit jaar opnieuw in, waarna een politieke meerderheid in de Kamer besloot dat het Kroondomein het hele jaar open moet blijven. „We vinden het vreemd dat het Rijk het onderhoud betaalt maar dat het park wel een deel van het jaar dicht is, puur voor het plezier van de koning”, zegt PvdD-kamerlid Femke Merel van Kooten.

Is dat advies opgevolgd?

Nee, dinsdag liet minister Carola Schouten (Natuurbeheer) weten dat het kabinet dat niet kan uitvoeren, omdat de koning het beheer (via een rentmeester) voert en dat naar eigen inzicht mag doen.

En nu gaat het park in september dus dicht, zoals ieder jaar?

Ja, maar daar legt de Partij voor de Dieren zich niet bij neer. Ze beraden zich over acties rond de eerste dagen van de sluiting. Van Kooten: „De Kamer voelt zich gepasseerd door het kabinet.”

Een wild zwijn steekt een landweg op kroondomein Het Loo over en verdwijnt in de bosrand.

Een wild zwijn steekt een landweg op kroondomein Het Loo over en verdwijnt in de bosrand. © archieffoto Floris Brandriet