‘Krijg toch lekker de backpacktyfus met z’n allen’

De komende zes weken zoomen we onder de noemer Dit Zijn Wij in op de zes generaties in Nederland. Verslaggever Pim Bijl behoort tot generatie Z en stoort zich de laatste tijd aan de backpackwoede van zijn vrienden.

Er is werkelijk geen ontkomen aan. Aan dat hele backpacken. Iedereen backpackt maar tegenwoordig. Die generatie van mij – let op mijn woorden – die backpackt zich nog eens collectief een hernia.

Pim Bijl © Marco De Swart Fotografie

Het woord backpacken komt eerlijk gezegd al een hele tijd mijn neus uit. AIs de ene vriend net waanzinnig heeft gebackpackt, begint de ander alweer aan een reusachtig backpackavontuur. Krijg toch lekker de backpacktyfus met z’n allen.

Ik woon vijf jaar samen met vrienden. Op papier. Nu de rauwe praktijk. Tweemaal was ik Ruben maandenlang kwijt. Die backpackte zich eerst een ongeluk door Nieuw-Zeeland en toen we eindelijk hadden bijgepraat, vertrok hij alweer met een veel te zware rugzak op naar wat later bleek heel Azië. Dat deed Sam later ook dunnetjes over.

Op dit moment backpacken er pakweg driehonderdzevenenveertig van mijn Facebookvrienden. Ik heb net nog even vlug gescrolld. Cindy nam een selfie bij Machu Picchu. Jetro beklom de Chinese Muur. Theo crosste ondertussen in een Jeep door Kyrgyzistan.

Backpackdrift

Waar die backpackdrift vandaan komt? Onze ouders kregen nog ingepeperd hoe belangrijk werk en zekerheid wel niet was. Aan ons gaven ze juist mee dat we vooral moesten doen waar we zin in hadden. Dat je eerst goed moet uitzoeken waar je hart een sprongetje van maakt. Carrièretijgers zijn we daardoor in elk geval niet. Of nog niet.

Die backpackgeneratie van mij is in een continue zoektocht naar momenten van puur geluk. Naar ervaringen die je bijblijven. We denken onbegrensd, omdat velen van ons zich dat kunnen veroorloven. Tussen Nederland en elk ander continent ligt slechts een vlucht. Ondertussen zitten je vrienden in je broekzak.

Dat opleidingen daardoor tien jaar vertraging oplopen, de spaarrekening steeds weer wordt geplunderd, en de superstufi al vier jaar aanstaat, dat boeit niet of nauwelijks. YOLO. Backpacken is leven. Je hebt potverdorie wel mooi met walvissen gezwommen in de golven van Auckland.