Last van hooikoorts? Ga naar het strand!

hooiEen op de drie Nederlanders heeft last van een allergie. Voor hen kan de komst van de lente en het warme weer geen pretje zijn. Hooikoorts heet de spelbreker.

Hooikoorts is een reactie van ons afweersysteem op lichaamsvreemde stoffen (allergenen). Die allergenen in pollen zijn niet schadelijk, maar kunnen bij gevoelige mensen een allergische reactie opwekken.

De belangrijkste verschijnselen bij hooikoorts zijn jeukende of kriebelende neus en keel, niezen, verstopte neus, tranende ogen, en soms een lichte benauwdheid.

Zonnebril en strand

Wat kun je doen om de klachten zo veel mogelijk te beperken en eventueel toch van de zon genieten? “Thuisblijven, maar dat is natuurlijk geen optie”, zegt Letty de Weger, longonderzoeker en pollenteller van het Leids Universitair Medisch Centrum. “Het kan helpen om een zonnebril te dragen als je toch naar buiten gaat”, zegt ze. “Stuifmeel slaat ook op de ogen, waardoor ze gaan tranen. De tranende ogen kunnen ook doorslaan op de neus. Met een zonnebril ga je dat tegen.”

Wat ook helpt, is vaseline aan de binnenkant van de neus. “Het stuifmeel blijft dan in de vaseline plakken.” Bij de drogist zijn ook medicijnen verkrijgbaar zonder recept van een huisarts. “Dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Niet alle anti-histaminica-medicijnen werken bij iedereen, het is afhankelijk van de soort allergie.”

Verder kan volgens De Weger een dagje naar het strand ook uitkomst bieden. “Daar waait meestal wind die weinig suitfmeel bevat.”

Stuifmeel is de grote boosdoener voor mensen met hooikoortsREUTERS

De komende dagen wordt het er niet beter op voor hooikoortspatiënten. Het blijft droog, het wordt warmer en de wind draait naar het oosten. Dat laatste betekent dat stuifmeel uit Duitsland deze kant op komt.

En – het belangrijkst – deze tijd komen naar verwachting de grassen tot bloei terwijl de berken nog niet zijn uitgebloeid, waardoor sprake is van een ware pollenexplosie. Al dat stuifmeel blijft ook nog eens in de lucht zweven, omdat er nauwelijks regen valt.

Voor hooikoortspatiënten zit er eigenlijk maar één ding op: wachten op ‘beter’ weer.