De liefdes van Willem Holleeder

Bloedmooie vrouwen zwichtten voor zijn charmes en zwermden om hem heen. Met zijn innemende glimlach en hypnotiserende ogen wond hij ze om zijn vinger. Topcrimineel Willem Holleeder leidde een turbulent liefdesleven. Wie zijn al die vrouwen?

Willem als womaniser

De vrouwelijke bewakers van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught deden de elastiekjes uit het haar als Willem Holleeder in de buurt was, vertelde zijn voormalige advocaat Bram Moszkowicz. Holleeder doet het goed bij het vrouwelijk schoon. Met zijn boomlange, gespierde guur, gehuld in stijlvolle Hermès-pakken, is hij een opvallende verschijning. Hij is bovendien een charmeur, geeft dure cadeaus en strooit met complimenten. En vergeet niet: het is een man met macht en aanzien in de penozewereld. Vrouwen zijn graag in zijn buurt. Van miljonairsdochter Maike D., met wie hij een vaste relatie opbouwde – de twee kregen zelfs een kind – tot aan talloze minnaressen zoals de weduwe Klepper en Duitse Nicky.

De grote liefde

Maike D. (1974)

Relatie: Begin jaren negentig komt Holleeder vrij uit de gevangenis. Enkele jaren later ontmoet h de veertien jaar jongere Maike en wordt verliefd op haar. In de zomer van 2005 krijgen ze een zoontje. De relatie is volgens D. inmiddels voorbij. Tijdens een politieverhoor begin 2006 zegt ze: “Ik probeer al vijf jaar van hem los te komen.”

Type: Maike is volgens kennissen goed opgevoed en goed opgeleid. Een beschaafd en intelligent meisje. Ze is de dochter van de steenrijke zakenman Chris D., mede-eigenaar van onder meer de prestigieuze Rembrandt-toren in Amsterdam-Zuid. Maike doet veel aan sport en gaat graag winkelen en uit eten in Le Garage met vriendinnen als voetbalvrouw Estelle Gullit en Endstra’s ex Anita Schuts.

Over Holleeder: ”Nou mam, ik hoef het niet te verloochenen hoor, waar ik mee omga…” (Tijdens een afgeluisterd telefoongesprek met haar moeder.)

Waarom koos hij Maike: Volgens Endstra was het Holleeder te doen om de miljoenen van haar pa. Holleeder wilde met Maike in gemeenschap van goederen trouwen omdat hij uiteindelijk de Rembrandt-toren in handen wilde krijgen, zei Endstra tijdens de achterbankgesprekken. Quote schatte in 2006 de vastgoedportefeuille van Maikes vader op 584 miljoen euro.

Liefde: Cor van Hout zou in de jaren negentig het plan hebben opgevat om Maikes vader te ontvoeren, maar Holleeder ziet dat niet zitten. Uit ’liefde’ zou het plan dus zijn verijdeld. De kwestie zou een van de redenen zijn voor de breuk tussen de Heineken-ontvoerders. Sommigen geloven zelfs dat het de aanleiding voor Holleeder was om zijn voormalige bloedgabber te laten liquideren.

Bijzonderheden: De verhouding tussen Maike en Willem leidde volgens Willem Endstra tot een breuk in haar familie. Haar moeder zou het ’prachtig’ hebben gevonden. ”Die pakt haar helemaal in met parfummetjes en met naar de kapper brengen en dan is ie super(…),helemaalgentleman.” Andere familieleden, onder wie haar vader, zouden minder blij met de relatie zijn geweest.

Haar rol: Justitie verdenkt Maike van afpersing en witwassen. Zo zou Endstra haar 1,2 miljoen euro hebben betaald voor een veel minder waardevolle vennootschap. Een belangrijk deel van Holleeders onroerend goed is ondergebracht in Leijenbergh Vastgoed, een vennootschap die onder directie van D. stond.

Waar is ze nu: Maike is begin 2006 gearresteerd, maar na korte tijd weer vrijgelaten. Ze is veroordeeld voor haar aandeel in de afpersing.

Dit is een voorstukje uit onze speciale Holleederspecial die nu in de winkel ligt. Wil je het hele verhaal van Marloes de Moor en Maaike Ruepert lezen en de andere liefdes van Holleeder leren kennen?