Man betaalde drugsverslaafden om op dievenpad te gaan

Een Amerikaanse man uit West Virginia wordt ervan verdacht een netwerk van winkeldieven te hebben aangestuurd om voor hem uit stelen te gaan. De veelal aan drugs verslaafde zwervers zouden spullen met een totaalwaarde van honderdduizenden dollars voor de man hebben gestolen, die hij doorverkocht op internet.

Nedeltcho Vladimirov wordt ervan verdacht op die manier zeker 3.700 gestolen items met flinke winst te hebben doorverkocht, zo maakte de Amerikaanse aanklager Mike Stuart bekend tijdens een persconferentie. De winkeldieven kregen daarvoor slechts een fractie van de waarde van de spullen in contant geld door Vladimirov uitbetaald. Dat geld werd vermoedelijk direct weer gebruikt om drugs mee te kopen.

Stuart noemde het ‘een vicieuze cirkel’ voor een gemeenschap die toch al zoveel te lijden heeft onder de drugscrisis. West Virginia heeft van alle Amerikaanse staten veruit het hoogste aantal sterfgevallen door overmatig drugsgebruik.

Elektronica

Gedurende zo’n twee jaar werd voor bijna 370.000 dollar (340.000 euro) aan goederen, waaronder vooral elektronica en vitamines, gestolen uit supermarkten en apotheken. Vladimirov zou daar zelf zeker zo’n 200.000 dollar aan hebben overgehouden.

De zaak kwam aan het rollen toen enkele winkeldieven waren aangehouden en de onderzoekers een verband vermoedden. ,,Een diefstal op zo’n grote schaal heb ik niet eerder gezien’’, aldus Stuart.

Stuart had ook nog een waarschuwing voor consumenten die het internet afstruinen naar buitengewoon aantrekkelijk geprijsde artikelen. ,,Houd er rekening mee dat wat u koopt misschien gestolen kan zijn. Wanneer je die goederen koopt, voed je de verslavingseconomie en de winkeldiefstaleconomie.’’