Medisch dossier Barbie door tientallen onbevoegden ingezien

Tientallen medewerkers van het Haga-ziekenhuis in Den Haag hebben ongeoorloofd het medische dossier bekeken van Samantha de Jong, beter bekend als de 28-jarige realityster Barbie. Het ziekenhuis doet intern onderzoek naar de kwestie.

 

Marnix Beekmans, hoofd marketing en communicatie van het Haga-ziekenhuis, bevestigt de berichtgeving van actualiteitenrubriek EenVandaag, die een tip kreeg van klokkenluidersite Publeaks. Na een routinecontrole, die regelmatig wordt uitgevoerd, werd duidelijk dat het dossier van De Jong opvallend vaak was ingezien. ,,We zijn er van geschrokken”, aldus Beekmans, die dit binnen het Haga niet eerder meemaakte. ,,Dit mag niet en het wordt niet geaccepteerd. Je mag gewoon niet naar binnen.”

Het ziekenhuis maakt gebruik van het informatiesysteem Chipsoft waar alle patiëntendossiers in worden bijgehouden. Nadat Samantha de Jong in januari met spoed werd opgenomen nadat ze een zelfmoordpoging deed, mocht haar dossier bekeken worden door zorgpersoneel dat ‘functioneel betrokken’ was. Beekmans: ,,Dan heb ik het over functionarissen; van arts tot verpleegkundige. Maar iedereen die een login van het systeem heeft, kan erin. Tijdens een steekproef stellen we onszelf de vraag of de juiste betrokkenen het dossier hebben ingezien. Klopt het dat zij een behandelrelatie met de patiënt hadden?”

Dit mag niet en het wordt niet geaccepteerd

Marnix Beekmans

Gedragscode

Wie ‘nee’ op die vraag antwoordt, hoort een zogenoemde disciplinaire maatregel. In het geval van De Jong gaat het om ‘tientallen’. ,,We gaan een gesprek met de medewerkers aan en er volgt een officiële waarschuwing, die leidt tot een aantekening. Op meerdere aantekeningen kan ontslag volgen.” Ook controleert het Haga periodiek of medewerkers zich houden aan de gedragscode en hun beroepsgeheim.

Uitslagen van het intern onderzoek worden over ongeveer twee weken verwacht. Momenteel wordt al nagedacht over een veiliger informatiesysteem. ,,Het is niet makkelijk, want te veel logins maken het ingewikkeld. Mogelijk gaan we meer waarschuwingssignalen inbouwen die medewerkers de vraag stelt of ze de gegevens echt mogen inzien.”

Steun

Samantha – moeder van twee – is van het nieuws op de hoogte gesteld. Een aantal weken na haar opname liet ze op 30 januari weten dat het ‘een stukje beter’ gaat. ,,Ik heb heel veel rust en ik krijg heel veel steun van mensen. Hier staat een heel nieuwe Barbie, een positieve Barbie. Het komt helemaal goed.”

Nadat haar kinderen Angelina en Milano een tijdje bij hun vader Michael in Spanje woonden, zijn ze sinds vorige week weer in Scheveningen. ,,Ik hou van jullie het allermeest”, concludeerde realityster bij een aantal familiefoto’s.