‘Meer online aankopen bij Vaderdag dan bij Moederdag’

 

pa
Consumenten lijken online gemiddeld meer aankopen te doen voor cadeaus voor Vaderdag, dan voor Moederdag.

Volgens een woordvoerder van Bol.com kiezen consumenten daarbij voornamelijk voor een vaderdagcadeau uit de categorie elektronica. Bijna een derde van alle aankopen bij de webwinkel wordt binnen deze productgroep gemaakt.

Ook worden boeken een steeds populairder cadeau. Met name sportboeken worden meer verkocht dan in 2015. “Het EK en de Olympische Spelen dragen hier zeker aan bij”, aldus woordvoerder Marjolein Verkerk. “Daarnaast zien we dat steeds meer bekende personen een boek uitbrengen. Deze boeken zijn over het algemeen populair.”

Jacolien van Wezep van Wehkamp zegt een sterke groei in de verkoop van geuren te zien. Daarnaast zijn producten op het gebied van koken in trek, met name het barbecue-assortiment.

Aankoop

Consumenten lijken de aankoop van hun vaderdagcadeau niet te plannen en pas relatief laat te bestellen. Dit zou een trend zijn die zich structureel doorzet.

Consumenten lijken de aankoop van hun vaderdagcadeau niet te plannen, omdat producten relatief laat worden besteld. “De piek in de verkopen ligt echt op het allerlaatste moment”, aldus Van Wezep. “Die ligt op donderdag en zelfs op de vrijdag voor Vaderdag.”

Volgens Verkerk ligt dit voornamelijk aan het gemak van online winkelen en de leveringstijden die over het algemeen snel zijn waardoor cadeaus toch op tijd bezorgd worden.

Gereedschap

Cadeaus die een kleine groei laten zien rondom Vaderdag zijn gereedschap en sieraden. Hoewel volgens Verkerk de oorzaak daarvan niet direct te herleiden is, denkt ze dat meerdere redenen hieraan ten grondslag liggen.

“Onder sieraden zijn voornamelijk horloges populair, maar de prijzen liggen vaak wat hoger waardoor de consument hier tijdens Vaderdag niet voor kiest. Gereedschap en horloges zijn vooral artikelen die iemand eerder voor zichzelf koopt”, aldus de woordvoerder.