Mensen met psychische klachten extra in de problemen door coronavirus

Nederlanders met psychische klachten hebben extra problemen vanwege de maatregelen tegen het COVID-19-virus en de angst om besmet te raken. Zo weten ze niet hoe ze de maatregelen moeten doorkomen en hebben ze onder meer last van angst en depressiviteit, blijkt uit een enquête door de stichting MIND.

MIND nam een enquête af bij 1.000 Nederlanders, waarvan 87 procent kampt met psychische problemen. De rest bestaat vooral uit naasten van deze mensen. De helft van de respondenten zegt te kampen met bijvoorbeeld paniek of slecht slapen. Een derde zegt niet te weten hoe zij de periode van thuiszitten moeten doorstaan.

Niet alleen de gemoedstoestand van de patiënten is benadeeld, ook hun behandelingen worden gestremd. Zo heeft 60 procent van de respondenten geen of deels geen ggz-hulp meer en 80 procent kan bijvoorbeeld niet meer naar hun dagbesteding.

De naasten van patiënten voelen ook psychische problemen door de maatregelen, omdat zij zich zorgen maken over de toestand en behandelingen van hun geliefden met mentale klachten.

Wel staat hier tegenover dat er in de geestelijke gezondheidszorg steeds meer alternatieve manieren worden aangeboden om patiënten van hulp te voorzien, zoals videobellen of thuiswerkopdrachten. Daarnaast heeft een kwart van de respondenten ook zelf maatregelen getroffen, onder meer door tijdelijk bij familieleden te gaan wonen.

 

Hoe Nederland omgaat met de druk op de intensive care eind mei