Michael P. verzet zich niet tegen uitzitten oude straf

Michael P., de verdachte van de moord op Anne Faber, verzet zich niet tegen het uitzitten van de volledige straf voor een eerder misdrijf. Zijn advocaat, Niels Dorrestein, heeft zich vandaag op geen enkele manier verzet tegen de vordering van justitie om P. een oude straf geheel te laten uitzitten. Volgens Dorrestein was verzet zinloos.

 

In 2012 kreeg P. een straf van in totaal twaalf jaar opgelegd vanwege een gruwelijke verkrachting van twee meisjes in Nijkerk. Dit jaar zou hij twee derde van zijn straf erop hebben zitten en daarom in aanmerking komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling. De ernstige verdenkingen in de zaak-Faber zetten hier een streep door, wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft. P. moet zijn gehele straf uitzitten, vindt het OM. Momenteel zit hij in het Pieter Baan Centrum voor gedragskundig onderzoek. Bovendien zit hij in voorarrest voor de zaak-Anne Faber.

De 27-jarige P. was vanmorgen niet bij de zitting aanwezig. Zijn advocaat Dorrestein liet in een kort betoog weten dat hij het oordeel over de eis van het OM aan de rechtbank laat.

‘Afschuwelijk en onpeilbaar’

Officier van justitie Jan Hoekman stond stil bij de enorme maatschappelijke beroering die de moord op Anne Faber heeft gewekt en bij het verdriet dat de nabestaanden van het slachtoffer is aangedaan. ,,Afschuwelijk en onpeilbaar”, aldus Hoekman. ,,Niets maakt dat ooit ongedaan. Geen lange gevangenisstraf en ook niet het achterwege laten van de voorwaardelijke invrijheidstelling, waar het vandaag over gaat.” Hoekman zei ook dat het OM begrijpt dat er veel vragen zijn over de vrijheden die P. genoot in de kliniek waar hij vorig jaar verbleef, ter voorbereiding op zijn terugkeer in de samenleving.

De rechtbank beslist op 15 maart over de vordering van het OM over de voorwaardelijke invrijheidstelling. De inhoudelijke behandeling van de zaak-Anne Faber staat gepland voor juni.