Mink Kok niet als getuige bij Holleeder-proces

De belastingdienst zit dwars. De Amsterdammer reageert vanuit Libanon.

Dit stuk is een preview van de rubriek ‘Misdaadnieuws’ uit de Panorama, die volgende week in de winkel ligt.

Op 5 februari zal Willem Holleeder voor het eerst moeten voorkomen voor een inhoudelijke behandeling van zijn zaak in de Osdorp-Bunker. Een groot aantal getuigen zal daarbij opdraven, onder wie de twee zussen van Holleeder. Wie daar alleen niet bij is, is Mink Kok. Het Openbaar Ministerie zou hem graag uit Libanon willen laten overkomen. De Belastingdienst steekt daar een stokje voor.

Paspoort

Mink Kok, de veroordeelde wapen- en drugshandelaar zit alweer tien jaar in Libanon. Hij is vrij man na in dat land een gevangenisstraf van 4,5 jaar te hebben uitgezeten voor cokehandel. Op dit moment kan hij het land niet uit omdat hij geen paspoort krijgt van de Nederlandse staat. Dit heeft te maken met een belastingaanslag die hem is opgelegd met betrekking tot de beginjaren negentig, in justitieel jargon ook wel bekend als ‘de IRT-jaren’.

Endstra

De verdediging van Holleeder had Kok graag willen horen omdat hij Holleeder kent en goed bevriend was met Willem Endstra, de vastgoedman waar sommige zware jongens hun crimineel verkregen geld rond de eeuwwisseling bij hadden ‘gestald’. Holleeder wordt verdacht van de moord op Endstra. Kok was door de verdediging en het Openbaar Ministerie opgeroepen om te getuigen maar de Belastingdienst ligt dwars. De advocaat van Kok, Nico Meijering, vindt het ongelooflijk dat dit gebeurt, zegt hij vandaag in NRC-Handelsblad: “Nu de Belastingdienst Kok de tijdelijke toegang tot Nederland weigert, komt er geen antwoord van hem over de fiscale kwesties en wordt Holleeder een toegewezen getuige onthouden.”


De Amsterdamse topcrimineel Mink Kok is sinds 1 februari 2016 een vrij man. Vierenhalf jaar opsluiting in een van de mee…

Beiroet

Mink Kok laat weekblad Panorama’s Vico Olling op zijn beurt weten vanuit Beiroet dat hij het eveneens triest vindt: “Dit gaat echt nergens over. Er is geen belastingdossier, geen beschikkingen, niets waar deze operette-aanslagen op gebaseerd zijn. Het betreft alle drie ‘ambtshalve aanslagen’ van 25 jaar geleden die ze uit hun dikke duim hebben gezogen. Allemaal geregisseerd door Teeven die dit in elkaar heeft laten zetten door zijn collega’s bij de Belastingdienst. Is allemaal bekend dit.”

Maar is het niet mogelijk om via Skype of Facetime te getuigen?

“Nee alles moet volgens internationale rechtshulpverzoeken en regels en protocollen etcetera. Het is niet even een vraag-antwoordspelletje. Alle vragen moeten formeel gesteld worden en iedereen moet aanwezig zijn. Dan zit je met tolken en moet alles vice versa vertaald worden. Anders is het niet rechtsgeldig. Dat wordt een lijdensweg. Gaat dagen duren en dat wil niemand.”

Is dit nu goed- of slecht nieuws voor Holleeder?

“Ja dat kan ik niet inschatten. Ik weet wel dat die ‘Gezwetser (Astrid Holleeder – red.) er een paar keer lelijk naast zat en gewoon dingen uit haar duim zoog. Maar ze schieten nu in hun eigen voet. Het wordt de grootste zaak van Nederland en ik kan niet en/of mag niet komen getuigen. Ik bedoel: wat is die strafzaak dan nog waard?”