Moord in Alphense gevangenis voorkomen

Kamal A. (27) heeft volgens het Openbaar Ministerie tot tweemaal toe geprobeerd een psychologe in de Alphense gevangenis om het leven te brengen. De rechtbank verlengde vandaag zijn voorarrest.

 

Natuurlijk was het heel beangstigend, maar de psychologe heeft kunnen gillen

Advocaat Penn

Eerst kreeg ze een stuk glas op haar keel gezet, daarna werd haar keel hardhandig dichtgeknepen. De psychologe van Kamal A. moest veel kracht zetten en hard trekken, om met behulp van twee bewakers uit haar benarde positie los te komen. Dat lukte uiteindelijk door hard te gillen.

,,Hij had haar heel stevig vast. Nee, het gaat nog altijd niet al te best met haar’’, zei officier van justitie Sanne van der Harg vandaag op de Haagse rechtbank over de toestand van de Alphense vrouw. Ze werd tijdens een gesprek plotseling aangevallen door A., geboren in Gouda en tot deze zomer gedetineerd in Alphen, onder meer vanwege mishandeling.

Bebloed

De ontmoeting met de psychologe die hem wilde onderzoeken, liep op 7 juli volledig uit de hand. Met bebloed t-shirt wist de vrouw zich uiteindelijk te ontworstelen aan haar belager die sinds vorig jaar vastzat, ook voor brandstichting en bedreiging in Alphen.

Het Openbaar Ministerie verzwaarde vandaag de aanklacht tegen A. Een tweede poging tot moord op de psychologe is toegevoegd aan de zaak. Omdat A. naast het belagen met glas, ook de keel van de vrouw zou hebben dichtgeknepen.

Schrammen

Advocaat Penn zag de zaak anders en wilde opheffing van de voorlopige hechtenis voor beide aanklachten. Volgens hem zou geen sprake zijn geweest van snijwonden maar van schrammen. ,,Gelet op het letsel zijn er geen aanknopingspunten voor snijden.’’

Het gaat nog altijd niet al te best met haar

Sanne van der Harg

Daar voegde hij aan toe dat geen sprake zou zijn geweest van een poging tot moord of doodslag. ,,Natuurlijk was het heel beangstigend, daar doe ik niets aan af. Maar de psychologe heeft kunnen gillen en kreeg nog lucht.’’ De rechtbank verwierp het bezwaar van de advocaat tegen verlengen van het voorarrest. Volgens de rechters bestaat voldoende aanleiding om de man langer in voorarrest te houden, na de twee pogingen tot moord op de psychologe.

Het Openbaar Ministerie voegt toe dat alleen een nieuw onderzoek naar de psycho-sociale conditie van de man nog moet worden afgerond, voordat de zaak inhoudelijk kan worden behandeld. De man was vandaag afwezig en verblijft ondertussen in een andere gevangenis.