Nederland in top vier van beste paspoorten nu de grenzen nog

media_xll_3635531

Een Nederlands paspoort is een van de beste documenten ter wereld om mee te reizen. Met ons paspoort kun je zonder visa naar maar liefst 174 landen. Daarmee staat ons reisdocument op de vierde plaats van beste ID-bewijzen.

De lijst komt ieder jaar uit en wordt samengesteld door een Amerikaans consultancy-bedrijf en de International Air Transport Association. Op de eerste plaats staat het Duitse paspoort, waarmee je naar 177 landen kunt reizen zonder een speciaal visum. Nederland staat met 174 visa-vrije landen op de vierde plaats, samen met België, Denemarken en Amerika.

Europa
Europa doet het goed in de wereld, op de tweede plaats in de lijst staat namelijk Zweden. Finland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk staan op een gedeelde derde plaats.

Slechtste
Mensen uit Afghanistan hebben het aanmerkelijk slechter getroffen. Zij mogen zonder visum maar naar 25 landen in de wereld. In Pakistan is het maximum bij 29 landen bereikt. In Irak houdt het op bij dertig landen.

Geen enkel land is meer dan drie plaatsen gedaald in de ranglijst en sommige landen hebben grote sprongen gemaakt. De onderzoekers stellen dan ook vast dat de vrijheid van bewegen in de wereld is toegenomen. Visa-restricties zeggen veel over de onderlinge verhoudingen tussen landen. Overheden kijken voor de toelating tot andere landen onder meer naar de veiligheidsrisico’s en de kans op misbruik van visa-regelingen.