Nederland krijgt eenmalig 17 miljoen euro terug van de EU

Een meevallertje voor minister Wopke Hoekstra van Financiën. Nederland krijgt eenmalig 17 miljoen euro terug van de Europese Commissie. Dat bedrag blijft over na een herberekening van wat er tussen 2015 en 2018 al werd afgedragen aan de EU.

Dat schrijft Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer. Ieder jaar maken alle lidstaten van de Europese Unie een bedrag over op basis van verwachte btw-inkomsten en de grootte van bruto nationaal inkomen (BNI). Dit gebeurt op basis van een raming. Zodra de cijfers officieel zijn volgt met terugwerkende kracht een definitieve correctie.

Voor Nederland valt het kwartje dit jaar de goede kant op. Hoekstra maakte vorig jaar 156 miljoen euro over, maar onder de streep was 139 miljoen voldoende, blijkt uit de nacalculatie. De 17 miljoen wordt verwerkt in de raming bij de begroting voor 2020.

Politieke commotie

In 2014 moest Nederland nog 643 miljoen euro extra betalen. Die naheffing leidde tot veel commotie bij zowel het kabinet als bij de Tweede Kamer. Toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem was niet blij, maar kon niet anders dan de portemonnee trekken.

Ook in 2015 en 2018 volgde er een flinke naheffing, van respectievelijk 446 miljoen en 318 miljoen euro. In 2016 (124 miljoen) en 2017 (64 miljoen) kreeg Nederland juist geld terug.

Johnson moet betalen

Van alle 28 lidstaten – het Verenigd Koninkrijk (VK) was nog lid van de EU – krijgen de Duitsers het meeste geld terug. Duitsland kan de komende weken ruim 1,5 miljard euro tegemoet zien. Ook Spanje kan met een bedrag van 505 miljoen rekenen op een flinke opsteker.

Het VK moest juist flink betalen. Ondanks de brexit mag de Britse premier Boris Johnson bijna 1,3 miljard euro naar Brussel overmaken. Voor Frankrijk, Italië en Zweden geldt een naheffing van respectievelijk 297 miljoen, 231 miljoen en 195 miljoen euro.