’NEDERLAND PROOI VOOR CORONA DOOR SLECHTE HYGIËNE’

 Nederlanders zijn niet genoeg doordrongen van de adviezen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Waarschuwingsborden tegen verspreiding van het coronavirus. Veel Nederlanders blijken daar nog veel van te kunnen opsteken.

Inwoners van ons land hebben een enorm gat in hun kennis over het nieuwe virus, dat al meer dan honderd levens eiste in ons land. En als ze de kennis wel hebben, gedragen ze zich er niet naar. Dat blijkt uit een onderzoek onder 15.000 Nederlanders dat het Amsterdam UMC met De Telegraaf heeft uitgevoerd.

Tachtig procent van de bevolking wast de handen niet lang genoeg, waardoor het virus aan de handen blijft zitten. Zo’n zeventig procent is zich onvoldoende bewust dat het aanraken van het gezicht ook kan zorgen voor nesteling van het virus. En meer dan de helft gaat nog steeds naar openbare plekken met meer dan twintig personen bij elkaar; jongeren knuffelen en schudden handen zo’n vijf keer per dag.

’Onthutsend’

Onderzoekers Leonard Hofstra en Hamza Yousuf noemen de cijfers ’onthutsend’ gezien de ernst van de crisis. „Nederland is een prooi voor corona door slechte hygiëne. In de afwezigheid van een vaccin of medicijn tegen corona, is het verbeteren van gedrag ons belangrijkste wapen tegen het virus.”

De onderzoekers draaien er niet omheen: „Het kan echt nog stukken beter. En dat moeten we gaan doen als we echt willen proberen het virus in te dammen. We moeten ons committeren aan de nieuwe hygiëne.”

Het onderzoek, waaraan ook Dan Ariely (Duke University USA, expert op het gebied van aansturen van gedrag) meewerkte, laat weliswaar een beetje goed nieuws zien. Bij hoesten en niezen bijvoorbeeld wordt massaal de elleboog of keukenpapier gebruikt. „Gelukkig heeft dit aspect van voorlichting al heel goed gewerkt”, stellen Hofstra en Yousuf.