Nederlanders hoorden Klaas uit zee roepen: Help, I’m from Holland!

Het gebied waar Klaas, inzet, en zijn kompaan moeten hebben gedreven. Foto is overdag genomen.

Het gebied waar Klaas, inzet, en zijn kompaan moeten hebben gedreven. Foto is overdag genomen. © Jo Lamerichs/ANP

,,Help! I’m from Holland!” Dat waren de woorden die de Nederlandse vakantieganger Jo Lamerichs verstijfd deden staan tijdens zijn vakantie in Thailand. Het bleek de hulproep van Klaas van der Eerden, die door een boot was overvaren tijdens het nachtvissen. De presentator dobberde al een uur in het water, hangend aan een jerrycan. ,,Even dachten we dat ze overleden waren.”

Klaas van der Eerden, bekend van de NPO3-show Chef in je Oor

Klaas van der Eerden, bekend van de NPO3-show Chef in je Oor © Michel Schnater

Jo vertelt. Het was een rustige, maar winderige zondagavond op het Thaise Koh Thao. Lamerichs zoontje, de 13-jarige Sam, zat buiten te spelen met zijn telefoon toen hij rond 10.30 uur het hulpgeroep van achter de rotsen uit het water hoorde. De jongen twijfelde geen moment en riep zijn ouders erbij. Lamerichs: ,,Ik heb nog even met een zaklamp geschenen, maar ik kon niks zien. Het was pikdonker.”

Even later hoorde hij zelf een hulpkreet: ‘Help! I’m from Holland!’ Lamerichs twijfelde of hij het echt gehoord had. ,,Er stond veel wind en dan denk je: ‘Het is niet waar’.” Uiteindelijk bleek hij het toch juist te hebben gehoord. ,,Dat die harde wind richting Koh Thao stond heeft de drenkelingen geholpen, daardoor stond de stroming naar land.”

Lamerichs rende naar de receptie van het resort om hulp te halen. De kustwacht begon een zoektocht. Uiteindelijk werd de Thaise kapitein van het bootje van Klaas door de strandwacht gered. De tv-ster werd met zijn vriend, drijvend aan de jerrycan, uit zee gevist.

Even dachten we dat ze overleden waren.

Ooggetuige Jo Lamerichs

Het was het moment dat er even onduidelijkheid ontstond bij de vakantie vierende familie uit Rotterdam. Het geschreeuw hield plots op. De familie raakte in paniek. ,,Even dachten we dat ze overleden waren. Sam zei nog: ‘ik had ze kunnen redden.’ Een klein uur later hoorden we gelukkig dat ze toch echt gered waren.”

De familie heeft via Twitter nog contact gehad met Klaas van der Eerden. De Chef in je Oor-presentator stelde de familie gerust. Als alles goed gaat vliegt Van der Eerden vandaag terug naar Nederland. ,,Alles was heel heftig. We zijn in goede gezondheid.” Lamerichs: ,,Sam is nu ook gerustgesteld. Hij vond het heel fijn dat Klaas persoonlijk een tweet stuurde dat hij en zijn kompaan ongedeerd zijn.”