Nijmeegse daklozen slapen mogelijk onder een grafsteen: ‘Daar komt ’s nachts niemand, de politie ook niet’

NIJMEGEN – Daklozen in Nijmegen zoeken steeds vaker een rustige, warme slaapplek op de begraafplaats Daalseweg in Nijmegen, niet ver van het stadscentrum. Niet alleen in de zomermaanden, maar het hele jaar door.

 

De buitenslapers kruipen mogelijk zelf letterlijk in een graf. Ze schuiven een zerk opzij en gaan in het graf liggen slapen. Ex-dakloze Ben Kregting uit Nijmegen kent het fenomeen. ,,De begraafplaats is een van de veiligste plekken. Daar komt ’s nachts niemand. De politie ook niet.”

De Gelderlander constateerde zelf een bed van bladeren met lege bierblikjes onder een verschoven grafsteen. Kregting: ,,Dat doen ze vooral als het kouder is. Het gaat niet om heel veel daklozen die dat doen, een handvol schat ik. Meestal zijn het mensen met een verslavingsproblematiek of een psychiatrische achtergrond. Mensen die door een scheiding op straat terecht komen of de economische daklozen, die doen dat niet, puur uit respect voor de doden.”

Twee lege bierblikjes in een grafzerk.

Twee lege bierblikjes in een grafzerk. © Paul Rapp

Grote ergernis

Bestuurder Franc Korsten van Stichting Begraafplaatsen Nijmegen bevestigt dat er daklozen  overnachten op de begraafplaats aan de Daalseweg vlak bij het stadscentrum. ,,Het is een grote ergernis van ons.”

Maar volgens Korsten slapen deze daklozen niet in de graven. ,,Dat kan niet, die moeite nemen ze niet. Het is ook levensgevaarlijk onder zo’n steen.”

Textiel uit de kledingcontainer

Volgens Korsten slapen enkele personen onder de taxushaag of op een van de vele bankjes. ,,Hier vlak bij de Albert Heijn nemen ze textiel mee die uit de kledingcontainer hangt. Van de spullen maken ze een ‘matras’ of ze gebruiken het als deken.”

Stichting Begraafplaatsen Nijmegen is druk met de daklozen die een slaapplek op de begraafplaats Daalseweg in Nijmegen hebben gevonden. Elke dag maakt een medewerker een rondje over de begraafplaats, zegt Franc Korsten van de stichting. De ene keer treft hij een paar blikjes bier aan, de andere keer heeft hij een kruiwagen vol textiel.

Daklozen slapen op begraafplaats Daalseweg. Het vermoeden bestaat dat ze zelfs grafzerken openen om in het graf te gaan liggen.

Daklozen slapen op begraafplaats Daalseweg. Het vermoeden bestaat dat ze zelfs grafzerken openen om in het graf te gaan liggen. © Paul Rapp

Hele jaar door

Het fenomeen bestaat al zo’n tien jaar. Maar de laatste jaren zijn er steeds meer daklozen die een slaapplekje zoeken tussen de graven. Korsten. ,,Eerst waren ze hier alleen in de zomer, nu het hele jaar door en dus ook in de winter.”

De stichting schakelt regelmatig een beveiligingsbedrijf in die een rondje over de begraafplaats maakt. Niet om daklozen uit hun slaap te halen, maar om te zorgen dat ze ’s ochtends bijtijds vertrokken zijn. Korsten: ,,We willen voorkomen dat bezoekers ‘s morgens zwervers aantreffen. Als je een graf wilt bezoeken en er ligt iemand te slapen, dan is dat een verkeerd signaal en voor de nabestaanden heel vervelend.”

Ze hebben er best respect voor. Ze vernielen niets, maar ze maken wel veel rotzooi

Franc Korsten, , Stichting Begraafplaatsen Nijmegen

Respect

Hoe vaak een beveiligingsbedrijf wordt ingeschakeld, wil Korsten niet zeggen. Van grafschennis is volgens hem geen sprake. ,,Het zijn geen mensen die graven vernielen. Ze hebben er best respect voor. Ze vernielen niets, maar ze maken wel veel rotzooi.”

Veel meer kan Stichting Begraafplaatsen Nijmegen niet doen, zegt hij. De begraafplaats ‘s nachts afsluiten wil de stichting ook niet. Korsten: ,,Als we het afsluiten, dan weten de daklozen dat ze hier veilig zijn. Want als het hek op slot zit, komt handhaving er niet. En de begraafplaats hermetisch afsluiten kan toch niet.”

Het probleem van de daklozen is een maatschappelijk probleem, vervolgt Korsten. ,,Dat kunnen wij als Stichting Begraafplaatsen Nijmegen niet alleen oplossen. De zwervers liggen ook in het Julianapark, in het parkje op het Keizer Karelplein, in het centrum.”

De begraafplaats aan de Daalseweg, die dateert van 1884. Daklozen vinden hier een rustige slaapplek.

De begraafplaats aan de Daalseweg, die dateert van 1884. Daklozen vinden hier een rustige slaapplek. © Paul Rapp