No Surrender-baas Henk Kuipers mag nog niet naar huis

De 53-jarige No Surrender voorman Henk Kuipers uit Emmen blijft voorlopig vastzitten. Dit heeft de rechtbank in Groningen vandaag beslist. De verdenkingen tegen Kuipers zijn volgens de rechter te ernstig om hem vrij te laten.

Kuipers wordt ervan beschuldigd dat hij ondernemers heeft afgeperst en met geweld ongehoorzame leden uit de club zette. Daarbij zijn bezittingen afgenomen. Het Openbaar Ministerie ziet hem als de leider van een criminele organisatie.

Een van de zaken waarmee Kuipers in verband wordt gebracht is de grove mishandeling, ontvoering en afpersing van een 47-jarig No Surrenderlid uit Groningen. De man klopte in november 2016 ernstig mishandeld en half ontkleed aan bij een woning in het Drentse Glimmen. Van deze afpersing werd volgens justitie achteraf verslag gedaan aan Kuipers. Dit gesprek is door het OM afgeluisterd en vastgelegd.

Kuipers gaf gisteren in de rechtbank aan dat hij niet meer wil praten met justitie. ,,Alles wat ik verklaar staat morgen in de krant.” Volgens Kuipers lekt het Openbaar Ministerie (OM) naar de media.

© ANP

De voorman werd in december in zijn woning aangehouden. Hij blijft voorlopig gedetineerd tot de volgende pro-formazitting op 22 juni. De inhoudelijke behandeling van de zaak wordt eind dit jaar verwacht.

Leden van motorclub No Surrender voor de ingang van de rechtbank in Groningen.

Leden van motorclub No Surrender voor de ingang van de rechtbank in Groningen. © ANP