No Surrender-baas Henk Kuipers: ‘We doen aangifte tegen De Telegraaf’

Voorman Henk Kuipers van motorclub No Surrender gaat aangifte doen tegen De Telegraaf. ,,Ik laat het hier niet bij zitten’’, zegt Kuipers tegen DvhN.

Volgens de captain van No Surrender wordt er een hetze tegen hem en No Surrender gevoerd.  ,,Door justitie en de media.”

Geldbedrag op hoofd verslaggever

Kuipers reageert daarmee op het nieuws dat misdaadjournalisten John van den Heuvel en Mick van Wely van De Telegraaf aangifte doen wegens bedreiging vanuit de motorclubs. Zo heeft de politie informatie binnengekregen dat er een geldbedrag is gezet op het hoofd van verslaggever Van den Heuvel. Die dreiging komt volgens de politie uit de hoek van No Surrender.

In het geval van Van Wely – een oud-verslaggever van DvhN – gaat het om een bedreiging van motorclubs. Dat gaat niet zo zeer om No Surrender.

1% Motorbende

Motorclub No Surrender wordt door politie en justitie gezien als een zogeheten 1%-motorbende. Dit zijn motorclubs waarvan de leden zichzelf buiten de wet stellen en eigen regels maken. Die term verwijst naar de uitspraak dat 99 procent van de motorrijders zich aan de wet houdt. Andere voorbeelden van ‘outlaw motor gangs’ zijn de Hell’s Angels, Satudarah en Bandidos.

Smaad en laster

De voorman van No Surrender zegt dat de motorclub nu aangifte gaat doen tegen De Telegraaf en haar twee misdaadverslaggevers. ,,Voor het doen van een valse aangifte en voor smaad en laster. Dit gaat gewoon alle boekjes te buiten. Dat we aangifte doen staat vast.’’ Volgens hem gaan de motorclub en advocaat Roy van der Wal woensdag bij elkaar zitten om dit voor te bereiden.

‘Niks te vrezen’

Kuipers: ,,No Surrender heeft als doel: motorrijden en het organiseren van feesten. Dat laten we ons niet ontnemen door een verslaggever. Die John weet zelf ook dat hij niks te vrezen heeft. Het enige wat hij doet is werk creëren voor hemzelf.’’

Volgens advocaat Van der Wal wordt er een persoonlijke vete gevoerd door Van den Heuvel tegen zijn client Kuipers en de motorclub. Hij spreekt over sensatiejournalistiek met als doel om No Surrender te beschadigen. ,,Een sprekend voorbeeld is de strafzaak tegen cliënt die een paar maanden geleden – na bijna 11 jaar – resulteerde in een volledige vrijspraak. Geen enkel nieuwsbericht is hier aan gewijd door Van den Heuvel in De Telegraaf.’’

Verklaring De Telegraaf

De hoofdredactie van De Telegraaf vindt het onacceptabel en zeer zorgelijk dat twee van haar journalisten ernstig worden bedreigd. De misdaadverslaggevers John van den Heuvel en Mick van Wely publiceerden recent over motorclub No Surrender. Zij hebben dat zeer vakkundig en zorgvuldig gedaan. Volgens algemeen hoofdredacteur Paul Jansen is het een belangrijk signaal dat politie en justitie voortvarend optreden. “Met dit
ontoelaatbare gedrag moet korte metten worden gemaakt. Onze journalisten moeten hun werk kunnen doen. Wie dat niet bevalt, kan in onze rechtsstaat een gang maken naar de rechter.”