No Surrender-baas Klaas Otto stapt op

Klaas+OttoGerda Frankenhuis en Jolande van der Graaf

AMSTERDAM – Klaas Otto, ‘general’ en onbetwist leider van No Surrender, is dinsdagavond uit de door hem opgerichte motorclub gestapt. Volgens Otto is de directe aanleiding voor zijn plotselinge vertrek dat hij ’het zat is dat zijn naam altijd overal aan No Surrender wordt gekoppeld’. Waarschijnlijk krijgt hij geen opvolger; Otto creëerde zelf zijn positie als ‘general’, een functie die volgens hem niet bestaat en dus overbodig is.

„Ik heb er genoeg van dat aan iedere actie door No Surrender mijn naam wordt gelinkt, terwijl ik met al die beslissingen van de chapters niets te maken heb”, zei Otto dinsdagnacht tegen De Telegraaf. „Voor de buitenwereld draait de club alleen om mij. Waar ik ook kom, voor de media, de overheid en de maatschappij is No Surrender alleen Klaas Otto. Dat hangt me de keel uit en daarom ga ik weg. Heel drastisch ook. Goeie dingen, slechte dingen: ik wil niets meer horen en niet meer op de hoogte gehouden worden van het reilen en zeilen binnen No Surrender.”

Volgens Otto maakte hij zijn aftreden bekend tijdens een clubbijeenkomst en werd begripvol op zijn beslissing gereageerd. „Mensen reageerden bedroefd, maar begrijpen mijn besluit.”

De afgetreden No Surrender-baas zegt voortaan een bekende Nederlander – wiens naam hij niet wil onthullen – te begeleiden bij drukke bijeenkomsten. Bodyguard wil hij echter niet genoemd worden. „Verder werk ik voor een advocatenkantoor. Ik bezoek gevangenen in het buitenland en geef deze mensen advies.”

Niet de eerste keer

Het is niet voor het eerst dat Otto uit een motorclub stapt. Zo zwaaide hij eerder af als leider van de Zundertse afdeling van Satudarah, om vervolgens in 2013 No Surrender te beginnen. Daar ontpopte hij zich als de absolute leider. No Surrender groeide in korte tijd uit tot een prominente motorclub met meer dan 28 chapters, waaronder vijf in het in het buitenland.

Nadat hij zwaargewond was geraakt toen hij door een zakenrelatie in het Belgische Poppel in zijn nek was geschoten, verliet hij No Surrender vorig jaar voor vier maanden. Otto wilde destijds met de politie praten, een actie die binnen de motorclub ten strengste verboden is. Vorig jaar juni keerde hij terug, omdat de motorclub in zwaar weer verkeerde en zijn hulp had ingeroepen.

Het rommelt al enige tijd binnen de club. Zo stapten onlangs alle leden van de Rotterdamse tak uit No Surrender. Waarom ze dat deden is onduidelijk, maar volgens bronnen rond de motormuizen had dat te maken met het feit dat zij het niet eens waren met opdrachten die de landelijke No Surrender hun had opgedragen.

In Eindhoven waren No Surrender-leden vorig jaar betrokken bij een schietpartij.