No Surrender-lid vast na vondst explosieven: ‘Dit is zware criminaliteit’

In een loods van een boerderij in het Brabantse Steenbergen zijn gisteravond zware explosieven gevonden. De bewoner en een 48-jarig lid van motorclub No Surrender zijn opgepakt, meldt de politie. In het pand lagen verder nog honderden patronen voor zware automatische vuurwapens en munitie voor een raketwerper.

De politie viel gisteren aan het einde van de middag binnen in een loods op het terrein aan de Welbergsedijk. Er was informatie binnengekomen dat er drugs aanwezig zouden zijn.

Explosievenverkenner

Tijdens de doorzoeking werden verschillende explosieven, mortier en enkele honderden patronen met zwaar kaliber ontdekt. Bommenexperts van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) kwamen daarop met spoed ter plekke.

Uit voorzorg werden ook de brandweer en ambulancedienst opgeroepen. Na de vondst is de bewoner gearresteerd.

Vestjes

De EOD heeft samen met de technische recherche onderzoek gedaan naar de explosieven. Daarna zijn ze afgevoerd en vernietigd. De recherche ging vervolgens verder met de actie. In een van de loodsen op het terrein werden nog verschillende vestjes en andere attributen van No Surrender gevonden.

In de Bosstraat in Tholen (Zeeland) werd donderdagnacht tweede verdachte opgepakt. Dat gebeurde uit voorzorg door een arrestatieteam. Het gaat om een 48-jarige man uit Steenbergen, die actief lid is van No Surrender. Hij zit vast voor verder onderzoek.

Bizar

,,Het is bizar dat we zulk zwaar wapentuig aantreffen. Hier zit zware criminaliteit achter, niets en niemand ontziend”, concludeert recherchechef Rienk de Groot. ,,De gevolgen van het inzetten van zulke militaire middelen door criminelen hebben gevolgen die niet te overzien zijn. En daarom investeren wij als politie veel tijd en energie naar criminele motorbendes.”

Groot politie-onderzoek in Steenbergen.

Groot politie-onderzoek in Steenbergen. © Christian Traets/MaRicMedia