No Surrender-voorman Henk Kuipers: ‘Kabinet ons verbieden? Dan beginnen we toch kartvereniging’

De motorjackjes van criminele motorbendes No SurrenderBandidos en Satudarah kunnen de kliko in. Althans, als het aan de plannen ligt van het nieuwe kabinet. Dus ook die van No Surrender-voorman Henk Kuipers uit Emmen. Die maakt zich niet druk: ,,Ik voel me niet bedreigd. Panda’s….die worden pas bedreigd”, lacht hij.

Het regeerakkoord spreekt van een komend ‘verbod’ op zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs (OMG). De aanpak van de motorbendes past in de ambitie om alle ondermijnende en georganiseerde misdaad te bestrijden.

Intimidatie

,,Motorbendes ontwrichten de samenleving door intimidatie en bedreiging van het lokale bestuur en door drugsoverlast, witwaspraktijken, fysiek geweld en tal van andere criminele activiteiten”, luidt de tekst in het regeerakkoord.

Waslijst veroordelingen

Uit recent onderzoek van de Universiteit Leiden en de politie blijkt dat 85 procent van de zogenoemde ‘outlaw bikers’ een strafblad heeft. Sterker: dertig procent van deze bendeleden heeft meer dan tien veroordeling achter de naam.

Het aantal afdelingen van motorbendes groeit hard in Nederland. Zes jaar geleden waren er ruim dertig ‘chapters’, nu zijn dat er honderddertig. Volgens de Leidse onderzoekers zijn de eisen om toe te treden tot motorclubs fors verlaagd. Ook de lange initiatieperiode wordt niet meer overal toegepast.

‘Hobbyvereniging’ is façade keiharde misdaad

Volgens de onderzoekers verschuilen de motorbendes zich achter de façade van hobbyclubjes, die graag uitstralen dat ze altijd klaar staan voor goede doelen, terwijl het in werkelijkheid georganiseerde misdaad is. Toegetreden leden kunnen er amper aan ontsnappen. Justitie kent het verhaal van een bendelid die zijn dochtertje belde om afscheid te nemen, uit vrees dat hij zou sterven tijdens een extreme afranseling door andere leden die hem niet wilden laten gaan.

Henk Kuipers No Surrender

No Surrender-voorman Henk Kuipers uit Emmen noemde de strijd van politie en justitie tegen de motorclubs recent ,,een hetze”. Volgens hem houdt de club zich echt alleen bezig met motorrijden.

‘Dan worden we een kartvereniging’

Kuipers werd vanmiddag direct gebeld door No Surrender-advocaat Roy van der Wal uit Hengelo over de kabinetsplannen. ,,We hebben er samen hard om gelachen. Dan starten we toch een kartvereniging? Nee, joch, we voelen ons helemaal niet bedreigd. Panda’s…die worden bedreigd met uitsterven, maar wij niet.”

De No Surrender-voorman zegt de strijd tegen motorclubs in Nederland totaal niet te begrijpen: ,,In Amerika en Canada zijn hele veldslagen geweest. Met wel veertig doden. Maar daar bestaan de motorclubs ook nog steeds. Hier gebeurt he-le-maal niks en hier probeert de rechtstaat ons te verbieden…daar kan ik met de pet niet bij.”

Vanavond chapter Lelystad bij No Surrender

,,Er zijn drieduizend leden van motorclubs in Nederland. Die kan je toch niet opsluiten? Dan doen ze een ander jasje aan, gebruiken ze een andere naam of rijden rondjes op de motor in blote bast, wie gaat dan bepalen dat het een Outlaw Motorcycle Gang is? Welke criteria gelden daar dan voor? In Duitsland zijn ze formeel ook verboden, maar bestaan ze ook nog steeds.”

Vanavond krijgt No Surrender het 31ste chapter erbij: zes leden van de nieuwe afdeling Lelystad worden formeel bijgeschreven op de ledenlijst, die daarmee groeit naar 488 leden. ,,Dit soort nieuws stimuleert alleen maar meer mensen lid te worden.”

Voor de aanpak van alle criminaliteit die de samenleving ondermijnt komt fors extra geld beschikbaar: een fonds met 100 miljoen euro.

Wat zijn Outlaw Motorcycle Gangs?

Outlaw motorcycle gangs zijn geen normale motorclubs, aldus de politie, waar alleen het plezier van motorrijden centraal staat. ,,Outlaw motorcycle gangs laten zich in ons land kennen door verstoringen van de openbare orde, waarbij geweld en bedreigingen niet geschuwd worden. De chapters hebben veel leden, die zich met zware en ondermijnende criminaliteit bezighouden en men stelt eigen regels boven en buiten de regels van de rechtsstaat.”

Een outlaw motorcycle gang is een groep mannen die:

  • affiniteit met motorrijden uitdraagt
  • een herkenbare, onderscheidende groepssymboliek heeft
  • niet vrij toegankelijk is voor buitenstaanders
  • één of meerdere leden overtreden de wet
  • wet overtredend gedrag uit naam van de club of met gebruikmaking van het clubimago

De outlawbikercultuur ontstond in de jaren twintig van de vorige eeuw in de Verenigde Staten. Na de Tweede Wereldoorlog groeide het aantal motorbendes hard. Met name (oud-)militairen, die na het einde van de oorlog niet goed meer konden aarden in de burgermaatschappij, en daarnaast het kameraadschap en de spanning van de actieve dienst misten, richtten motorclubs op. Pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd in Amsterdam een chapter van de Hells Angels opgericht.