‘Noem criminele motorbendes niet meer kortweg motorclubs’

Tweede Kamerleden moeten criminele motorbendes niet langer kortweg motorclubs noemen. De ruim 700.000 motorrijders in Nederland hebben daar dagelijks last van. Zo krijgen clubs steeds vaker te horen dat ze niet welkom zijn als ze willen reserveren in horecagelegenheden, schrijft de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging vandaag in een open brief.

 

De toevoeging ‘criminele’ wordt weggelaten, waardoor de werkelijke betekenis van ‘motorclub’ geweld wordt aangedaan

Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging

Ook krijgen ze van gemeenten niet altijd toestemming om een familie-evenement te organiseren. ,,Het beschadigende effect zit hem in het feit dat gemakshalve meestal de toevoeging ‘criminele’ wordt weggelaten, waardoor in woord en geschrift de werkelijke betekenis van het woord ‘motorclub’ voortdurend geweld wordt aangedaan”, aldus de vereniging.

De organisatie heeft liever dat Kamerleden voortaan spreken over Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s), zoals voormalig minister van Justitie Ivo Opstelten deed. ,,Hij onderkende dat het woord motorclub appelleert aan de hobby van honderdduizenden liefhebbers, uit alle lagen van de bevolking, die niets van doen hebben met criminele activiteiten.”

Nieuwe manier van verbieden

De PvdA komt overigens met een initiatiefwet om OMG’s op een nieuwe wijze te verbieden. Nu probeert justitie de clubs nog via de rechter te bestrijden, maar dat heeft nog niet tot succes geleid. Volgens de partij moet de volgorde van verbieden worden omgekeerd. In dat geval de minister op basis van politie-informatie een verbod uitvaardigen, dat vervolgens bij de rechter kan worden aangevochten door de motorclub.