OM wil opnieuw 18 miljoen euro van Holleeder zien

Het Openbaar Ministerie (OM) vordert ook in hoger beroep bijna 18 miljoen euro aan crimineel verdiende gelden van Willem Holleeder. Dat bleek vanochtend bij de behandeling van de zaak in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

 

Het bedrag is gelijk aan de ontnemingsstraf die Holleeder vorig jaar zomer aan zijn broek kreeg van de rechtbank in Haarlem en waartegen hij in beroep ging. Het gaat voornamelijk om gelden die de ‘topcrimineel’ zou hebben verdiend met de afpersing van de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Voor de afpersing is Holleeder eind 2007 veroordeeld.

,,Ik ben het er niet mee eens”, zei Holleeder vandaag tegen de voorzitter van het gerechtshof op de vraag waarom hij in beroep is gegaan. ,,Verder zeg ik liever niets. Ik heb nog een andere zaak lopen. Alles wat ik zeg, krijgt een weerwoord van mijn zus Astrid in de media.”

Alles wat ik zeg, krijgt een weerwoord van mijn zus Astrid in de media

Willem Holleeder

Bij die zitting van vorig jaar de advocaat van Holleeder dat ‘De Neus’ nooit heeft kunnen beschikken over die miljoenen. Volgens de advocaat werd het geld meteen overgemaakt aan vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg.

Volgens de aanklager heeft Paarlberg het geld voor Holleeder echter bewaard en hebben ze het gezamenlijk witgewassen.,,Holleeder had constructies nodig om te verhullen dat hij zelf de begunstigde was. Dat je het dan niet op je eigen bankrekening laat storten, is logisch.” Hij vond dat vaststaat dat Holleeder zeggenschap heeft gehad over het geld. ,,Ook dat is voordeel.”

Straffen

De crimineel werd eerder al veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar voor de afpersing van Endstra. Die straf heeft hij inmiddels uitgezeten. Holleeder zit nu echter opnieuw vast. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende moorden, waaronder liquidatie van Endstra.