Ook aantal patiënten op ic’s opnieuw lager: 25 nieuwe gevallen

Er liggen momenteel 1385 coronapatiënten op de intensive care. Dat zijn er 25 meer dan de dag ervoor. Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren nam het aantal ic-patiënten nog met 36 toe. Nog niet zo lang geleden kwamen er soms zelfs 100 patiënten per dag bij.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: ,,We zien een stabiel beeld, in lijn met de voorgaande dagen en met de cijfers van het RIVM. Dat komt doordat de instroom afvlakt en er langzamerhand ook meer patiënten herstellen en de ic verlaten.”

Van de Nederlandse coronapatiënten op een intensive care liggen er 1361 in Nederland. 24 verblijven in Duitsland, dat zijn er 7 meer dan gisteren.

Volgens de LCPS is er momenteel voldoende aanbod van ic-capaciteit voor coronapatiënten en voor niet-coronapatiënten. Voor niet-coronapatiënten zijn er 505 bedden beschikbaar, waarvan er 271 bezet zijn. Kuipers: ,,We hebben 2400 bedden op afroep beschikbaar. We hebben de ruimten, de bedden, de apparaten en de roosters klaar liggen. Maar we hebben ze op dit moment nog niet allemaal nodig.”

Dalende trend

Ook over het geheel genomen laat het aantal ziekenhuisopnames voor corona een dalende trend zien. Het aantal doden lijkt eveneens langzaam af te vlakken. De afgelopen 24 uur zijn er 115 mensen gemeld die aan het coronavirus zijn overleden. Dat zijn er een stuk minder dan gisteren, toen 164 slachtoffers gemeld werden. Het aantal ziekenhuisopnames daalde fors, naar 253 stuks.