Ook ‘voorbeeldland’ Singapore scherpt coronaregels toch aan: ‘Maar de kapper blijft open’

Singapore, de stadstaat die wordt geroemd vanwege de gecontroleerde en georganiseerde aanpak van de coronacrisis, scherpt vanaf dinsdag toch de regels flink aan: onder meer zwembaden, musea en casino’s gaan nu toch dicht en restaurants blijven alleen open om eten af te halen.

Vorige week vertelden Nederlanders die in de opeengepakte (5,9 miljoen inwoners) stadstaat wonen op deze site nog hoe het openbare leven in Singapore blijft doordraaien.  Singapore kampt al veel langer met het coronavirus maar wist met quarantaine-centra, thuisblijf-bevelen en apps die telefoonnummers uitwisselen elke ‘verdachte’ inwoner te traceren en te isoleren. Maar in de afgelopen week steeg het aantal doden van 4 naar 6 en nam het aantal geconstateerde besmettingen toch plots toe van 1000 naar bijna 1200.

,,Sinds ze hier Singaporezen uit China hebben teruggehaald loopt het aantal besmettingen dat ze niet kunnen traceren op,” vertelt Robin Teurlings, die in Singapore woont. ,,Ze zijn nu toch bang dat daar een ‘super-cluster’ uit ontstaat.”

Nadine Voelkner, assistent-professor op de Rijksuniversiteit Groningen, en gespecialiseerd in de omgang van overheden met ziektes, voorspelde al dat ook het streng geregeerde Singapore de dynamiek van de ziekte zal volgen en ook het openbare leven deels zal platleggen als dat nodig is. Singapore is sinds de uitbraak van SARS in 2003 goed voorbereid op pandemieën. Elke inwoner is ermee opgegroeid.

Mondkapjes

Dat zag ook Nederlandse Petra Haddeman-Bullee, die met haar gezin in Singapore woont. ,,Toen de overheid hier pas adviseerde mondkapjes te dragen, zag je de volgende dag meteen 95 procent van de lokale bevolking met een mondkapje.”

De ‘lockdown’ die nu voor een maand is afgekondigd, is minder streng dan in Nederland. Onder meer markten, supermarkten, banken, apotheken, kappers ook, opticiens, gezondheidscentra, overheidsgebouwen, en openbaar vervoer draaien gewoon door. Restaurants blijven ook open, maar alleen om eten af te halen. Parken blijven ook open, maar bezoekers moeten afstand houden van elkaar.

Scholen gaan vier weken lang grotendeels dicht en voor thuisonderwijs zorgen.