Opluchting in Almelo: gevangenis De Karelskamp blijft definitief open

 

ALMELO – De penitentiaire inrichting De Karelskamp in Almelo blijft open. Dat heeft het ministerie bepaald. Daarmee komt er een einde aan jarenlange onzekerheid voor De Karelskamp.

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming maakte vrijdagmiddag bekend dat er in de nabije toekomst vier gevangenissen worden gesloten: in Almere, Zwaag, Zoetermeer en Zeist. Dat houdt in dat Almelo buitenschot blijft. „Voor ons is het geweldig nieuws. Iedereen is heel erg blij. Al is het natuurlijk jammer voor de vier gevangenissen die dicht gaan”, zegt Karelskamp-directeur Ton Golstein, die het goede nieuws direct aan het personeel bekend heeft gemaakt. Bij de gevangenis aan de Bornsestraat 333, waar plek is voor 160 gedetineerden, werken circa 200 mensen.  Hun baan stond lang tijd op de tocht.

Veel onrust

Twee maal stond De Karelskamp op de nominatie om gesloten te worden. Dat zorgde voor veel onrust. Directeur Golstein: „Gelukkig zijn die moeilijke periodes nu voorbij. De mensen zijn opgelucht.” Vanuit gemeente, regio en provincie werden intensieve lobby’s gevoerd om de Almelose gevangenis open te houden. Vanwege de werkgelegenheid, maar ook uit oogpunt van re-integratie van ex-gedetineerden en de nabije aanwezigheid van de rechtbank. Vreugde alom, nu het gelukt is.

© Carlo ter Ellen

Ontzien

Directeur Golstein, die bij zijn aantreden twee jaar geleden zich ten doel stelde om De Karelskamp open te houden, heeft altijd in een goede afloop geloofd. In die zin komt het besluit van minister Dekker voor hem niet als een verrassing. Bovendien is het in lijn met het regeerakkoord van het kabinet. Daarin staat namelijk dat, bij sluiting, gevangenissen buiten de randstad zoveel mogelijk worden ontzien.

Nu zekerheid

Golstein: „Het zag er al heel goed uit voor ons. Maar zekerheid dat de Karelskamp open zou blijven hadden we niet.” Die zekerheid is er nu wel, blijkt uit een toelichting van de minister. „Ik vind het belangrijk dat er nu duidelijkheid komt voor het personeel. Om het gevangeniswezen klaar te maken voor de toekomst, moet er nu een stap gezet worden en rust in de organisatie komen”, aldus de minister. Dat klinkt medewerkers van De Karelskamp als muziek in de oren.