Opmerkelijkste uitspraken uit proces Holleeder: ‘Ik mag zijn leven ontnemen

Opmerkelijkste uitspraken uit proces Holleeder: 'Ik mag zijn leven ontnemen'

Aanval is de beste verdediging, lijkt Astrid Holleeder gedacht te hebben toen zij vrijdag verhoord werd door de verdediging van broer Willem. Diens advocaat Sander Janssen kwam met een aantal harde aanvallen, Astrid reageerde daar zonodig nog feller op.

Het Openbaar Ministerie heeft een zee van beschuldigingen aan het adres van Willem Holleeder. Afgelopen week ging de zaak verder: na het OM mocht nu de verdediging van Willem Holleeder Astrid verhoren, die eerder het boek Judas over haar broer Willem schreef.

1. “Ik vind dat ik mijn broer het leven mag ontnemen, net als mijn moeder dat mag doen omdat ze een slecht product op de wereld heeft gezet.”

“De strategie van de verdediging bestaat uit twee onderdelen”, zegt Rik Konijnenbelt, die het proces voor RTL Nieuws volgt. “Ten eerste wil hij aantonen dat Willem niet een monster is. Zo schildert iedereen hem wel af.” Zo ook Astrid: zij heeft haar broer onder meer gek genoemd en beweert dat zij hem mag doden. Konijnenbelt vervolgt: “Het tweede wat de advocaat van Willem probeert, is de betrouwbaarheid van Astrid ondermijnen.”

2. “U wilt niet begrijpen hoe wij communiceren.”

Een van de manieren waarop advocaat Janssen de ‘zachte’ kant van Holleeder wil laten zien, is door opnames van telefoongesprekken. Die tonen aan dat Willem heel normaal communiceert met zijn zussen en neefjes en nichtjes. Maar de verdediging interpreteert die opnames verkeerd, meent Astrid. “Van die opnames zeggen zowel Sonja als Astrid: we moesten wel gewoon normaal doen”, zegt Konijnenbelt. “‘Als we niet normaal zouden doen, wordt hij argwanend. En als hij argwanend wordt, gaat hij mensen dingen aandoen.'”

Willem Holleeder: de bekendste crimineel van Nederland

Wie is Willem Holleeder, de bekendste crimineel van Nederland, precies? In deze video leggen we je dat uit.

3. “Als ik iets zeg wat hem niet zint, snoert hij mij de mond!”

Wat vooral opvalt, is hoe fel Astrid tegen de uitspraken van de verdediging van Willem Holleeder ingaat. Advocaat Janssen meent ‘gewoon’ vragen te willen stellen, maar Astrid zegt dat haar ‘de mond wordt gesnoerd’ door de verdediging als ze de ‘verkeerde’ uitspraak doet. Konijnenbelt: “Elke keer als de verdediging iets zegt, dan is ze als door een spin gestoken. Zodra Holleeders advocaat Sander Janssen iets zegt, wordt ze heel erg fel.”

“Ze is daarin wel authentiek”, vervolgt de verslaggever van RTL Nieuws. “Ik weet niet of het ook geloofwaardig is. Dat vind ik een heel lastig woord in dit verband, want er zijn hier sowieso mensen keihard aan het liegen. Maar ze heeft een heel duidelijke lijn getrokken en daar wijkt ze niet van af.”

4. “Ik wil ermee stoppen. Ik zit er echt doorheen.”

Om 15:30 uur gaf Astrid opeens aan dat ze wilde stoppen met de zitting. Ze kon naar eigen zeggen geen goede antwoorden meer geven door haar vermoeidheid.

“Dat was echt wel onverwacht”, verklaart Konijnenbelt. Volgens hem had het waarschijnlijk twee oorzaken. “Ten eerste denk ik dat vrijdag een heel inspannende dag was voor Astrid. Door de rechtbank gehoord worden, gaat echt wel anders dan door de verdediging ondervraagd worden. Ik denk ook dat dat meer spanning met zich meebrengt.”

“De andere oorzaak is dat ze een schouderontsteking heeft”, zegt Konijnenbelt. “Daar heeft ze ook al eerder over geklaagd. Ze zit daar met pijnstillers in de zaal. Het kan dus ook gewoon zijn dat ze aan het eind van de dag zo veel pijn hebt, dat ze wil stoppen.”

En nu?

De rechtszaak wordt vrijdag hervat. Astrid heeft aangekondigd dat ze een aantal tapes heeft die heel belastend zijn voor Willem. Konijnenbelt: “Het concreetste wat Willem nu op die tapes heeft gezegd, is ‘Ik heb Cor gedaan.’ Dat betekent in het circuit dat je Cor hebt laten omleggen, maar je kunt daar best andere draaien aan geven. Hopelijk zijn de fragmenten van vrijdag duidelijker dan wat we nu hebben gehoord