Overvaller die herkend wordt door familie krijgt toch vrijspraak

DEN BOSCH Hoewel zijn vader en broers hem op camerabeelden herkenden als overvaller, spreekt de Bossche rechtbank Eindhovenaar Jeffrey van der K. (21) vrij van de gewapende overval op een Kruidvat. Twee minderjarige vrienden kregen vier maanden voorwaardelijk.

De overval was in november 2018. Vier jongens kwamen binnen bij de drogist aan het Eindhovense Meerplein en liepen meteen naar de kassa. Een van hen richtte een pistool op de caissière. Een andere had een hakmes bij zich de derde een hamer waarmee hij op de detectiepoortjes sloeg. Ze eisten geld. De caissière rende echter hard naar achteren waarop de overvallers eieren voor hun geld kozen en op twee scooters wegvluchtten.

Alles stond op beeld en toen deze op tv werden getoond, herkende een moeder haar zoon en zijn vriend. Die vriend had ook opvallende roze Nikes aan. Deze waren van zijn moeder en lagen thuis. De vriend zei dat hij bij zijn meisje was, maar dat klopte niet zei deze zelf. In hun beider telefoons stonden berichtjes. Hij: ‘Ik ga nu weg, hoop dat het goed komt’, zij: ‘kijk uit hé’.

Ook een andere dader werd herkend door familie, zijn vader en broers. Bij hem thuis lag een neppistool en opnieuw kleding die was gedragen. Ook deze verdachte ontkende. Hij zei dat hij thuis was op het tijdstip van de overval maar(andere) camerabeelden laten zien dat hij eerder het huis uitliep. Hij zei later dat hij bij zijn zus had gegeten. De rechtbank kan dat alibi niet zomaar opzij schuiven, zegt ze in het vonnis. En advocate Marie-José Beukers wees er op dat de familie het had over de overvaller met de hamer, terwijl een van de minderjarigen bekende dat hij de hamer vast had.

Het OM vond het maand voorarrest op zich voldoende cel maar wilde er wel nog lange voorwaardelijke straffen bij, plus werk- en leerstraffen. De rechtbank gaf allebei vier maanden voorwaardelijk en enkel de jongen met de roze schoenen 25 uur leerstraf.

De politie deed meteen na de overval onderzoek

De politie deed meteen na de overval onderzoek © Bert Jansen