Paus noemt hoerenlopers ‘crimineel’

Paus noemt hoerenlopers ‘crimineel’
‘Prostitutie is geen werk maar geweld tegen vrouwen’. (Foto: Pedro Ribeiro Simoes ccby flickr)

Paus Franciscus heeft maandag prostitutie veroordeeld als een vorm van “marteling van vrouwen”. Iemand die ervoor betaalt is een “crimineel”, zei de paus volgens de katholieke website Crux.

Hij reageerde met zijn uitspraak op het verhaal van een jonge Nigeriaanse die als slachtoffer van mensenhandel was gedwongen zich te prostitueren om haar ‘schuld’ af te betalen.

‘Dit is geen liefde bedrijven’

“Als een jong iemand deze gewoonte heeft moet hij die laten”, zei de paus met betrekking met betaling voor seks. “Hij is een crimineel. Hij kan zeggen, ‘maar mag ik dan geen liefde bedrijven?’ Maar dit is geen liefde bedrijven. Het is een vrouw martelen. Laten we geen begrippen door elkaar halen.”

Vergiffenis

“Ik vraag vergiffenis voor alle katholieken die dergelijke misdrijven begaan. Het is slavernij.”
Het is aannemelijk dat in Italië “90 procent gedoopt is, katholieken… Ik denk aan de walging die deze vrouwen moeten ervaren als deze mannen hen tot van alles dwingen.”

Te chauvinistisch?

De paus sprak tot een groep van 300 jongeren die voor de presynode in Rome waren.
“Ik vraag mijzelf af, en ik vraag het jullie, is de Kerk nog steeds te chauvinistisch om zichzelf serieus te bevragen wat deze klandizie betreft?”
De paus vertelde vele keren met slachtoffers van mensenhandel te hebben gesproken. Onder meer met een jonge vrouw wier oor was afgesneden omdat zij twee keer haar dagelijkse minimum aan inkomsten niet had gehaald. (KN)