Peter R. de Vries: ‘Ontvangst getuigen rechtbank belachelijk’

De reden dat Peter R. de Vries gisterochtend vertrok als getuige bij de rechtbank was de manier waarop hij ontvangen werd. “Dat heeft de maken met de bejegening van getuigen”, zegt hij bij RTL Late Night. “Getuigen steken hun nek uit.”

Peter R. de Vries werd als getuige gehoord in de zaak tegen Willem Holleeder. Hij had vooraf gevraagd om in de parkeergarage te mogen parkeren, zodat hij niet buiten in de rij hoefde te staan. “Dat werd geweigerd, want mijn auto was niet gecontroleerd. Er kon wel een bom inzitten”, zegt hij aan tafel bij Humberto Tan.

 

De misdaadverslaggever is niet te spreken over zijn ontvangst. “Je bent wel getuige, die hebben een speciale plek in het stafrecht. Enige faciliteiten kunnen dan in mijn visie geen kwaad.”

Geen kopje koffie

Volgens De Vries worden getuigen slecht behandeld. “Je zit daar een hele dag om te getuigen en je krijgt niks aangeboden. Nog geen kopje koffie of een gevulde koek. En er wordt wel geschorst voor de lunch, maar je kunt nergens heen.”

Zijn vertrek en aanvankelijke weigering om te getuigen waren dan ook ‘om een punt te maken’, zegt De Vries. “Ik vind het belachelijk dat getuigen op die manier worden ontvangen en bejegend.”