Politie: dvd met christen-oproep aan moslims ‘is niet giftig’

 

  • De Almelose moskee tijdens de Turkse culturele dagen

    De Almelose moskee tijdens de Turkse culturele dagen 
ZWOLLE/DEVENTER  –  Dvd’s waarin moslims opgeroepen worden zich te bekeren zijn, ondanks geruchten op Facebook, niet gedoopt in een giftig poeder. Dat laat politiewoordvoerder Simen Klok weten nadat er na Harderwijk, Deventer en Zwolle ook in Almelo beroering is ontstaan over de verspreiding van de dvd’s.

Leden van de Turkse gemeenschap in een flat in Almelo kregen eerder deze maand de dvd op de mat. De bewoners waren verbaasd dat alleen zij en niet de Nederlandse bewoners de dvd in de brievenbus hadden. De politie heeft geen concrete aanwijzingen wie er achter de verzending van dvd’s aan vooral Turkse Nederlanders zit. De dvd’s bevatten een oproep aan moslims om zich te bekeren tot het christendom.                                               Onrust
De opwinding is groot en er doen allerlei geruchten de ronde, onder meer op Facebook. De dvd’s zouden ‘vergiftigd’ zijn en er zou poeder in de envelop zitten. Ook zou de dvd een computervirus bevatten.

Volgens de politie Oost-Nederland, die tientallen meldingen uit de hele regio heeft ontvangen over de dvd’s, zijn ze echter onschadelijk. „De afgelopen weken zijn dergelijke dvd’s onder andere in Almelo, Enschede, Deventer, Zwolle en Nijmegen bezorgd”, vertelt politiewoordvoerder Simen Klok. „De dvd’s zijn in het Turks en in het Arabisch en de strekking is een soort oproep tot het christelijke geloof”, aldus Klok.

Geen strafbare feiten
Hoewel de meldingen in Oost-Nederland van recente datum zijn, is het fenomeen niet nieuw. Eind vorig jaar werden soortgelijke dvd’s bezorgd bij Turken in Delft, Leiden, Schiedam en Haarlem. Ook in Duitsland zijn identieke dvd’s bij leden van de Turkse gemeenschap bezorgd. In een paar gevallen zat er ook wit poeder bij de dvd. Dat zorgde voor grote onrust onder de ontvangers. „Die dvd’s zijn forensisch onderzocht en bleken ongevaarlijk”, zegt Klok. „Ook inhoudelijk is er geen sprake van bedreiging of andere strafbare feiten.”