Politie maakt fout op fout, vier keer aangehouden omdat je een kleurtje hebt’

zwart

Aangehouden worden door de politie omdat je een donker kleurtje hebt. Het gebeurt volgens een groep jongeren veel te vaak én het moet echt stoppen. Daarom komen zij in actie.

Vorige week gebeurde het nog, vertelt Amsterdammer Jair Schalkwijk (32). “Een vriendje van mij had een nieuwe auto gekocht. Hij is donker. In anderhalve week tijd is hij vier keer aangehouden door de politie. De vraag van agenten: ‘Waar betaal jij die dure auto eigenlijk van?'”

Afkomst en kleur
Etnisch profileren, heet dit. Kortweg gezegd houdt dat in dat de politie mensen aanhoudt op basis van hun afkomst en kleur. Dat discriminatie binnen de politie een probleem is, is bekend, maar er zijn geen cijfers van hoe vaak dit gebeurt. Jair weet het wel: “Het gebeurt vaak. Ik ken zo ontzettend veel voorbeelden uit mijn eigen omgeving. En sla sociale media er maar op na.”

Maar de overheid sluit haar ogen ervoor, vindt Schalkwijk. Dat moet stoppen. Daarom is hij samen met een groep jongeren die zich verzamelen onder de naam Controle Alt Delete uit het hele land een crowdfunding-actie gestart om een discriminatie-app te ontwikkelen. Jair: “‘Kies een kant’ gaat de app heten. Over een paar maanden moet-ie af zijn.”

Profiel
Op de teller staat nu 1700 euro. Er is 25.000 euro nodig om de app te bouwen. Het idee? Iedereen kan een eigen profiel aanmaken en zijn of haar etnische achtergrond aangegeven. Vervolgens kun je iedere controle van de politie doorgegeven. Wanneer ben je aangehouden? Met welke reden? En hoe liep het af?

Met die gegevens willen de initiatiefnemers het probleem inzichtelijk maken. “We willen het probleem op de kaart zetten. Wij denken dat de politie de ene na de andere fout maakt. We willen het probleem urgent maken zodat de overheid er onderzoek naar gaat doen.”