PREMIUM Het beste van De Telegraaf Thriller repte over Wuhan-400 dat voor wereldwijde paniek zou zorgen ’Coronavirus’ al in 1981 voorspeld

 – Heeft thrillerschrijver Dean Koontz de uitbraak van het huidige coronavirus bijna veertig jaar geleden al voorspeld? In zijn boek ’Eyes of Darkness’ schrijft de Amerikaan over een virus met de naam Wuhan-400 dat voor wereldwijde paniek zou zorgen.

In de thriller Eyes of darkness uit 1981 ’voorspelde’ schrijver Dean Koontz al corona-achtige taferelen en wereldwijde paniek in 2020.

In de thriller Eyes of darkness uit 1981 ’voorspelde’ schrijver Dean Koontz al corona-achtige taferelen en wereldwijde paniek in 2020.

Profetische boodschap

Velen zien een onheilspellende profetische boodschap in de roman, die door de Amerikaanse senator Tom Cotton werd gedeeld op Twitter, en daarna snel werd verspreid op sociale media.

Kippenvel

„Ik kreeg kippenvel toen ik het las”, meldt een lezer. Een ander ziet, net als veel anderen, een complot. „Dit was geen boek, maar een vroege waarschuwing. Het is geen toeval. Het coronavirus is een wapen. Na het verspreiden van de ziekte gaan mensen veel geld verdienen met het genezen ervan!”

Het boek is in Nederland momenteel in de Engelstalige versie ook via internet te bestellen. Als Ebook kost het nog geen twee euro, voor een luisterboek moet bijna twintig euro worden neergeteld.

Mysterie

De fictieschrijver – die in zijn thrillers vaak elementen van horror, science fiction en mysterie verwerkt – heeft een beschrijving gegeven van een virus dat voor velen griezelig veel overeenkomsten vertoont met ’Covid-19’.

„Een Chinese wetenschapper genaamd Li Chen vluchtte naar Amerika, met een floppy disk met informatie over China’s belangrijkste en gevaarlijkste nieuwe biologische wapen”, valt te lezen in het 312 pagina’s tellende boek. „Ze noemen het ’Wuhan-400’ omdat het is ontwikkeld in laboratoria buiten de stad Wuhan.”

De zoon van de hoofdrolspeler wordt vastgehouden in een militaire eenheid nadat hij is besmet met het bewuste micro-organisme dat door mensen is gemaakt.

Wuhan Instituut van Virologie

Meerdere mensen die ervan overtuigd zijn dat het geen fictief verhaal is dat Koontz heeft opgetekend begin jaren tachtig, menen dat met het onderzoekscentrum het Wuhan Instituut van Virologie wordt bedoeld. Er bestaat inderdaad een lab van dit instituut, dat de hoogste classificatie van laboratoria heeft die de dodelijkste virussen bestudeert. Het bevindt zich zo’n dertig kilometer van de plek waar ’Covid-19’ voor het eerst uitbrak.

Wuhan-400 wordt het perfecte wapen genoemd dat, zo schrijft Koontz eveneens, wereldwijd zal uitbreken en voor paniek zal zorgen. Overigens werd het virus in de oorspronkelijke versie van het boek Gorki-400 genoemd. Toen had het nog betrekking op de Sovjet-Unie. Pas in 2008 werd de naam aangepast naar Wuhan-400 en werden meerdere passages in de roman aangepast.

Andere incubatietijd

Er zijn meer verschillen. In het boek is het wapen met recht dodelijk: een sterftepercentage van 100, terwijl dat bij het huidige coronavirus op hooguit, daar verschillen de meningen over, 2 procent ligt, maar waarschijnlijk lager is. Ook de incubatietijd is heel anders. Tenslotte heeft het fictieve wapen alleen vat op mensen, terwijl Covid-19 – zo zijn wetenschappers het eens – van dier op mens is overgedragen.